Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν καταλαβαίνω γιατί λένε για καλένδες οι δικαστές

Απορίες δημιουργεί, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο,

η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στην οποία γίνεται λόγος για "καλένδες" στις οποίες παραπέμπει τα αιτήματα τους.

Όπως αναφέρει στην δήλωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης:

"Έχω ακούσει προσεκτικά τα αιτήματα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, σε δύο συναντήσεις στο Υπουργείο καθώς και στη Γενική τους Συνέλευση, την οποία μετά από πρόσκλησή τους, χαιρέτησα και παρακολούθησα.

Τα αιτήματα της Ένωσης, δομικά και πολυσχιδή, για τα οποία μου παραδόθηκε και γραπτό υπόμνημα, δεν θα μπορούσα πρόχειρα και χωρίς γνώμες ειδικών να αξιολογήσω και να προωθήσω νομοθετικά. Ανακοίνωσα ως εκ τούτου ότι θα συγκροτήσω νομοπαρασκευαστική επιτροπή με συμμετοχή και μέλους της Ένωσης, η οποία θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς στη σύνταξη σχεδίου".

Ο κ. Παρασκευόπουλος καταλήγει:

"Η ανακοίνωση της Ένωσης όπου γίνεται λόγος για 'καλένδες' απλώς δημιουργεί απορίες".

Νωρίτερα, με μια σκληρή ανακοίνωση της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει ότι ενώ ενημέρωσε τον υπουργό για σειρά παγίων αιτημάτων της, αλλά και ότι υπάρχουν επείγοντα ζητήματα, όπως είναι "η κατάργηση της ενδικοφανούς διαδικασίας στη φορολογική δίκη ή η επαναφορά της δυνατότητας χορήγησης αναστολής «καθεαυτής» στις φορολογικές διαφορές και στις διαφορές με χρηματικό αντικείμενο, αλλά και η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του 50% του οφειλόμενου φόρου ως προϋπόθεση άσκησης της έφεσης που αφορούν σήμερα χιλιάδες φορολογούμενους"... "παρόλα αυτά ο κ. υπουργός ενέμεινε" στις θέσεις του.

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση "η εκτίμηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία αναφέρθηκε και στον υπουργό, είναι ότι διαφαίνεται διάθεση του υπουργείου να παραπεμφθούν όλα τα ζητήματα που θέτει η Ένωσή μας στις καλένδες".

Αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης των αναδρομικών των δικαστών που περικόπηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η Ένωση τονίζει: "Δεν πήραμε καμία σαφή δέσμευση, αλλά απεναντίας με ανησυχία ακούσαμε το γενικό γραμματέα του υπουργείου να μας παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω αρμοδιότητας, επιχείρημα απαράδεκτο γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι συναρμόδιο".