Κουίκ: Δε χάθηκε ο κόσμος αν πάει μερικούς μήνες πίσω ο ΕΝΦΙΑ…

“Τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τρέχουν με ένα κλίμα αισιοδοξίας από τη δική μας την πλευρά. Είναι σαφές ότι αυτά τα οποία έχουμε βάλει ως "κόκκινες γραμμές", έχουν γίνει κατανοητά και ότι πραγματικά κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για να πειστεί και η άλλη πλευρά, ότι τα δικά μας προτεινόμενα θα φέρουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ότι είμαστε μέσα στο πνεύμα της συνεργασιμότητας, που θέλουμε να έχουμε και με τους Θεσμούς και με την ΕΕ”, ανέφερε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5”.

Ο κ. Κουίκ πρόσθεσε ότι κάθε επιδιωκόμενη λύση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι εντός πλαισίου της Ευρωζώνης και καταβάλλεται προσπάθεια εξόδου “από ένα αδιέξοδο, το οποίο κάποιοι πεισματικά θέλουν να δημιουργούν”. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να άρει αυτό το αδιέξοδο, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι “δεν μπορούμε να έχουμε απέναντί μας μια νοοτροπία, που λέει ότι "θα γονατίσετε και θα κάνετε αυτό που θέλουμε εμείς"”.

Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχε πει πως το κυβερνητικό πρόγραμμα θα εκπονηθεί σε βάθος τετραετίας, και έφερε ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, σχολιάζοντας ότι “αν πάει μερικούς μήνες πίσω και δεν το εφαρμόσουμε τώρα και το εφαρμόσουμε τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2016, δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική υπαναχώρηση”.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση “συνέχισης της ακαμψίας των εταίρων και αναγκαιότητας άμυνας και περιφρούρησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την κοινωνία” συμφωνεί με την εκδοχή δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο κ. Κουίκ διευκρίνισε καταρχήν ότι το θέμα δεν περιορίζεται, εκ μέρους του, σε ένα “ναι” ή ένα “όχι”, αλλά πρέπει να ενταχθεί σε ένα συνεκτικό σκεπτικό που έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός, τόσο δημόσια όσο και εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως ο Αντώνης Σαμαράς “επενδύει ακόμα στο να αποτελέσει αυτή η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας μια "παρένθεση" για τον τόπο”, είπε ότι άπαντες πρέπει να ξεχάσουν πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να είναι παρένθεση. “Εγώ τολμώ να πω ότι θα είναι μια κυβέρνηση της απόλυτης τετραετίας, χτίζοντας τις προϋποθέσεις να είναι και της μεθεπόμενης. Τόσο αισιόδοξος είμαι”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.