Λαφαζάνης: Υπάρχει πέμπτη φάλαγγα και νεοραγιαδισμός

Για ατελέσφορο "εκβιασμό" των δανειστών εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας παράλληλα και αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προσυπογραφή της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το τελευταίο αποτελεί προσωπική του άποψη.

"Δεν κερδίζετε χρόνο ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού. Χάνετε χρόνο", ανέφερε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης. "Πιστεύετε πως δουλεύει αυτός ο εκβιασμός, πως πρέπει να μας δώσετε τα λεφτά γιατί τελειώνουν, έστω και εάν εμείς δεν έχουμε εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις μας; Φοβάμαι ότι δυστυχώς αυτός ο εκβιασμός δεν δουλεύει. Είχατε προσδοκίες και για το σημερινό Eurogroup, αλλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο πιστεύετε", πρόσθεσε.

"Αν δεν υπάρχει αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια και πιστοποίηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων, χρήματα δεν πρόκειται να πάρουμε. Και οι πληροφορίες από το Eurogroup, μιλούν για πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον υπουργό Οικονομικών: "ερασιτέχνης", "τζογαδόρος". Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά κυκλοφορούν γιατί κάποιος έδωσε την αφορμή", παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δε διαθέτει σχέδιο διαχείρισης της κρίσης ρευστότητας, ρώτησε "ποιο είναι το σχέδιο και το πρόγραμμα της κυβέρνησης για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας από εδώ και πέρα; Τι θα κάνει η κυβέρνηση το Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, οπότε θα πρέπει να δώσει περί τα 6 δις ευρώ στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων, οι οποίες προφανώς και δεν μπορούν να μετατεθούν;".

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, όπως επίσης και η πρωινή του διαπίστωση πως "η χώρα έχει πτωχεύσει", αποτέλεσε την αφορμή και για μια οργισμένη επίθεση, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη,που έκανε λόγο για "πέμπτη φάλαγγα και για νέο ραγιαδισμό", που εκδηλώνεται στη Βουλή.

"Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται στο εξωτερικό για διαπραγμάτευση. Κι εσείς έρχεστε να μιλήσετε για πτώχευση απ' το βήμα της Βουλής;", είπε απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, επικεντρώθηκε στη διαφορά των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης από τη σημερινή. "Εδώ δεν έχουμε μια Πράξη για να παρακαμφθεί η Βουλή, να δημιουργηθούν νομικά τετελεσμένα, και να την φέρουμε, εάν τη φέρουμε, εκ των υστέρων προς ψήφιση. Με την κατάθεσή της, η Πράξη άρχισε να λειτουργεί νομοθετικά, και ήρθε εντός διημέρου προς κύρωση στη Βουλή", ανέφερε ο υπουργός.

Όσο για τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είπε: "εμείς στηρίζαμε τις ενστάσεις μας κατά τεκμήριο στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, και είχαμε την υποχρέωση να τις φέρουμε στην Ολομέλεια. Εσείς πού την στηρίξατε; Ούτε νύξη δεν αφήνει η Έκθεση για αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου...".

"Λέτε πως από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ζημιώνονται οι φορείς. Πού το στηρίζετε ότι οι φορείς χάνουν τα λεφτά τους; Και λυπάμαι που τα λέει αυτά το ΚΚΕ. Δηλαδή είναι πολύ ωραία να τα διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά ο τάδε δεξιός Περιφερειάρχης - αλλά αν πάει να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάνονται τα λεφτά των φορέων, οι ηγεσίες των οποίων έχουν διοριστεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;", αναρωτήθηκε.

"Αν κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, δεν το κάνουμε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Τα έσοδα του Δημοσίου θα τους στηρίξουν κανονικότατα. Το πρόβλημα όμως είναι πως η χώρα δεν έχει χρηματοδότηση απ' τον περασμένο Αύγουστο - και υποχρεούται να καλύπτει τις ανάγκες της με δικά της έσοδα, ενώ είμαστε υποτίθεται σε πρόγραμμα", κατέληξε ο υπουργός.