Καμίνης: Οι δήμοι οδηγούνται ουσιαστικά σε στάση πληρωμών

“Δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση, η απόφαση αυτή ελήφθη μονομερώς και πιστεύω ότι είναι εσφαλμένη και στη λάθος κατεύθυνση”, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δηλώσεις του το μεσημέρι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Βιέννη, όπου συμμετέχει στη Συνάντηση Δημάρχων των πρωτευουσών των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι δήμοι αυτή τη στιγμή στηρίζουν τη χώρα και δεν καταλαβαίνει “γιατί θα πρέπει οι δήμοι, όταν έχουν κάνει τρομακτικές οικονομίες για να αντεπεξέλθουν, ουσιαστικά οδηγούνται σε χρεοκοπία, αυτοί πρώτοι ουσιαστικά σε στάση πληρωμών”.

Ο ίδιος θεωρεί, όπως σημείωσε, ευτυχή συγκυρία το ότι βρίσκεται στη Βιέννη σε αυτή τη Συνάντηση των δημάρχων των πρωτευουσών της ΕΕ μαζί με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, στους οποίους έθεσε αυτό το οποίο έχει συμβεί, τους ενημέρωσε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις αντισυνταγματικότητες από τις οποίες πάσχει και για το γεγονός ότι ελήφθη χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και συνεννόηση.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, ζήτησε την έκφραση της αλληλεγγύης τους και της συμπαράστασης τους προς τους δήμους της δήμους της Ελλάδας, κάτι που έγινε από τον πρόεδρο της Συνάντησης, το δήμαρχο Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος, διερμηνεύοντας τη θέληση όλων εξέφρασε τη συμπαράσταση του.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της Επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου, ενώ ιδιαίτερα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους οι δήμαρχοι του Άμστερνταμ και της Λιουμπλιάνα, όπως επίσης η εκπρόσωπος των Euro Cities.

Στις δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε πως “είναι προφανές ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά τι σημαίνει ουσιαστικά να αφαιρείς από ένα δήμο τα αποθεματικά”.

Ως προς το κατά πόσο αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν το γνωρίζει, ωστόσο εκεί μπορεί να εφαρμόζεται στο πλαίσιο μιας κανονικότητας, αλλά δεν εφαρμόζεται σε έκτακτες συνθήκες, που είναι προφανές ότι οι πόροι αυτοί των δήμων θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες της γενικής κυβέρνησης, σε συνθήκες ουσιαστικής χρεοκοπίας.