Θεοδωράκης: Σταματήστε επιτέλους να παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια

Έντονη κριτική στη κυβέρνηση, για έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα και πολιτική στραγγαλισμού της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών Γ΄ Τύπου.

Έμφαση έδωσε ο κ. Θεοδωράκης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση, καλώντας τη να σταματήσει το “φλερτ με τους τυχοδιωκτισμούς”.

“Κάντε αυτό για το οποίο σας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Μια έντιμη συμφωνία, έναν έντιμο συμβιβασμό -όπως λέει ο πρωθυπουργός- για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να μπει τέλος στη λιτότητα. Αυτή και μόνον αυτή την εντολή έχετε πάρει. Σταματήστε επιτέλους να παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια που μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα και εθνική τραγωδία. Ακούστε τη φωνή της λογικής, τη φωνή της κοινωνίας και όχι τις κραυγές των συνιστωσών σας. Κυβερνήστε επιτέλους”, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του Ποταμιού και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αποδίδοντας του ότι “κάνει έναν τσάτρα-πάτρα νόμο, με οριζόντιες ρυθμίσεις, που τα ισοπεδώνει όλα” και ότι “λειτουργεί ως εκπρόσωπος των συνιστωσών, φοβούμενος μήπως τον πολεμήσουν και δεν γίνει αρεστός”.

“Δεν υπάρχει χώρα χωρίς πειθαρχικές φυλακές. Δεν μπορεί να είναι οι αμετανόητοι με τους μετανοημένους. Δεν μπορεί να είναι τα ατυχήματα με τα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα”, είπε ο κ. Θεοδωράκης, προτείνοντας σειρά μέτρων για τον “πραγματικό εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος”, όπως μεταξύ άλλων:

- Ενίσχυση των αγροτικών φυλακών

- Αγροτικές φυλακές, για γυναίκες και νέους

- Νεαροί παραβάτες αντί να φυλακίζονται να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ένα δήμο, σε ένα ίδρυμα, στο περιβάλλον

- Προγράμματα επανένταξης των κρατουμένων

- Προώθηση του μέτρου ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Θεοδωράκης στις φυλακές ανηλίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πάρτε πίσω τώρα την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων. Και δώστε κίνητρα στους ανήλικους να ξεμπλέκουν γρήγορα με τις φυλακές και να βγαίνουν με εφόδια στην κοινωνία. Λύκοι και αρνιά μαζί; Η ντροπή των ελληνικών φυλακών δεν κρύβεται μέσα από το τσουβάλιασμα στις φυλακές ενηλίκων. Οι ανήλικοι θα γίνουν τα πρώτα θύματα της αντιμεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνησή σας”.

Τέλος, κριτική άσκησε και κατά του υπουργού Παιδείας, επικρίνοντάς τον για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε σε βάρος, όπως είπε, των πρότυπων σχολείων, ενώ τον κατηγόρησε ότι παραδίδει ξανά τα πανεπιστήμια στους κομματικούς στρατούς.