Μητσοτάκης: Αλλάξτε τη φωτογραφική διάταξη για τον Σάββα Ξηρό

Να μεταβάλει την επίμαχη διάταξη που θα ανοίξει το δρόμο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του κόμματός του στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου αναμένεται να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός (έχοντας αναπηρία που ξεπερνά το όριο του 67%), ο κ. Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για διάταξη που φωτογραφίζει έναν άνθρωπο που “δεν έχει επιδείξει καμία διάθεση μεταμέλειας και καμία αναγνώριση για τον πόνο που προκάλεσε - και δεν έχει πείσει κανένα δικαστικό συμβούλιο για το ότι δεν ήταν υπότροπος να επαναλάβει τις ίδιες πράξεις”.

“Αν θέλετε να αποδείξετε πως δεν είναι φωτογραφική η διάταξη, να εισάγετε χρονοδιάγραμμα για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια περισσότερο από μία φορά”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης. “Αν δεν το κάνετε, θα σας συνοδεύει η κατηγορία ότι ένας διακεκριμένος νομικός, νομοθέτησε φωτογραφικά για έναν σεσημασμένο δολοφόνο. Δεν υπάρχει νομικό επιχείρημα που να λέει πως πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που έχει μία φορά ισόβια με κάποιον που έχει πέντε”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σε σχέση με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως τέτοιου είδους φυλακές υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στις σκανδιναβικές, που επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Στις φυλακές τύπου Γ', καταλήγουν στρατευμένοι εγκληματίες, σεσημασμένοι ποινικοί, τρομοκράτες, που στις άλλες φυλακές συνιστούν ένα κράτος εν κράτει. Πρέπει να δίνονται άδειες; Ενδεχομένως ναι. Να σας θυμίσω, όμως, πού κατέληξε η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού;”, παρατήρησε ο κ΄. Μητσοτάκης.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, υπερασπίστηκε το σύστημα των αδειών των κρατουμένων, που “έχει διευκολύνει πάρα πολύ τους πάντες (και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την Πολιτεία). Σύμφωνα με την κατ' έτος απολογιστική των υπουργών Δικαιοσύνης, είμαστε η χώρα με τις λιγότερες αποδράσεις και παραβιάσεις στην Ευρώπη”.

“Πού ήσασταν εσείς ως πτέρυγα, ως συγκυβερνόν κόμμα, όταν είχαν δοθεί 7 άδειες στον Χριστόδουλο Ξηρό; Δυστυχώς, μ' αυτό που έκανε ο Ξηρός, έχουν καεί και τα ξηρά και τα χλωρά και έχουν δοθεί ελάχιστες άδειες. Πάμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να τοποθετούμαστε πάνω σ' αυτά. Να μην δημιουργούμε αυτό το πέπλο που οδηγεί σε συντηρητική αναδίπλωση την κοινωνία”, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ ο κ. Βούτσης.