Τσίπρας στο Reuters: Μόνο σε… 4 θέματα έχουμε διαφωνίες με τους δανειστές

“Σταθερά αισιόδοξος” ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μία συμφωνία με τους δανειστές της μέχρι τα τέλη Απριλίου, παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται σε σημαντικά θέματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

“Παρά την κακοφωνία και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Γιατί ξέρω ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνδυάζει τα μέρη της και να προχωρά μπροστά”, πρόσθεσε. Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι 4 σημαντικά θέματα μας χωρίζουν ακόμα από τους εταίρους: Τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί σημεία επαφής με τους εταίρους, και ανέφερε συγκεκριμένα τους τομείς της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την κατανομή των φορολογικών βαρών σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, όμως αναγνώρισε πως οι δύο πλευρές διαφωνούν σε τέσσερα θέματα: Εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και αποκρατικοποιήσεις.

Αποδίδει εξάλλου το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σε μία “πολιτική διαφωνία”, και όχι σε ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο, επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παράσχουν στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

“Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε κάθε ξεχωριστό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να πετύχει μία αμοιβαία επωφελή λύση, έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. “Έναν συμβιβασμό που θα σέβεται την πρόσφατη λαϊκή εντολή, αλλά και το λειτουργικό πλαίσιο της Ευρωζώνης”.