Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην εξεταστική για τα μνημόνια

“Βολές” κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος να καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή σχετικά με το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραγκούνη, να τονίζει πως τη ΝΔ δεν την αγγίζει καμία εξεταστική και να κατηγορεί την κυβέρνηση πως από τη στιγμή που δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα.

“Ακόμα και τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης αυτή τη στιγμή”, δηλώνει ο κ. Καραγκούνης, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ξέχασε, όπως λέει, να συμπεριλάβει “και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο”.

Εξάλλου, το Ποτάμι κάνει λόγο για “άλλη μια εξεταστική στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση”, και προσθέτει: “Παρελάσεις επωνύμων προς εξέταση ώστε να συζητάμε για το παρελθόν και να μη συζητάμε για το σήμερα. Και πέντε, τουλάχιστον, ξεχωριστά κομματικά πορίσματα όπως δείχνει η κοινοβουλευτική ιστορία. Στο πλαίσιο μάλιστα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, η διερεύνηση ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2009 και αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή”.

Το Ποτάμι επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση πως έχει πει ότι το παλιό σύστημα πρέπει να απολογηθεί για τα λάθη του και τις παραλείψεις του. “Έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Οι ευθύνες αυτές όμως καταλογίζονται από το λαό. Και στις τελευταίες εκλογές υπήρξε καταδίκη του συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στην χρεoκοπία. Οι ατέρμονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ρίξουν κανένα φως αλλά θα αναδείξουν για άλλη μια φορά την παθογένεια του παλιού πολιτικού συστήματος και εδώ περιλαμβάνουμε βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ”, υποστηρίζει η παράταξη.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ υποδέχεται με... χαρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: “Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004–2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στην Βουλή”.