Τσίπρας: Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας – Ναι σε έντιμο συμβιβασμό

“Θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας, αλλά όχι άνευ όρων συνθηκολόγηση”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς, υπογραμμίζοντας πως όταν παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελλάδα δε βρισκόραν στο χείλος του γκρεμού, αλλά μέσα στον γκρεμό.

Με την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, σημείωσε, ανοίγει και η συζήτηση για το χρέος, το οποίο όπως διεμήνυσε δεν μπορεί να αποπληρωθεί, και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης ώστε να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα και να μην είναι “φερέφωνα”.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά, σχολίασε πως κυβερνούσε τη χώρα με ηλεκτρονική αλληλογραφία, εκτελώντας εντολές, και χωρίς να πραγματοποιήσει καμία μεταρρύθμιση, ενώ επεσήμανε πως σε ολόκληρη τη θητεία της έγιναν μόνο δέκα αιτήματα προς τις ελβετικές αρχές για “ύποπτους” λογαριασμούς.

Κλείνοντας, επιτέθηκε προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, διερωτώμενος αν έκανε καλά που είπε όσα είπε στο Βερολίνο ή έπρεπε να πει κι αυτός “ουδείς αναμάρτητος” στην Άνγκελα Μέρκελ.

Η δευτερολογία

"Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας σε αυτή την εθνική διαπραγμάτευση", είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε: "Έχουμε σχέδιο ουσιαστικής, ειλικρινούς διαπραγμάτευσης. Για να πετύχει η χώρα. Και εσείς τι κάνετε όταν εμείς πραγματώνουμε με δυσκολία αυτό το έργο; Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά ούτε εσάς ούτε την παράταξή σας. Και δεν δίνει καμία προοπτική στον τόπο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει τέτοια συμπεριφορά. Σας καλούμε να πάρετε θέση. Τι μας προτείνετε; Να αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχθείτε πριν από τις εκλογές; Εμείς αυτά δεν θα τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό μας".

Για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, καθώς δεν την ζητούν ούτε οι δανειστές. "Αναρωτιέμαι αν την κύρωση δεν την ζητούν οι δανειστές γιατί τη ζητάει η αντιπολίτευση; Γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. για να ξεκαθαρίζουμε δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και κανένα Μνημόνιο", είπε ο κ. Τσίπρας.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την κριτική του κ. Σαμαρά για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή, τον κατηγόρησε ότι ως πρωθυπουργός "προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο καφενείο και στο εντευκτήριο αντί να ενημερώνει τη Βουλή".

 

Το κλείσιμο


Στο σύντομο κλείσιμό του, την τρίτη φορά που πήρε το λόγο, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή - μόλις δόθηκε ο λόγος στο Γιώργο Κατρούγκαλο επί προσωπικού - και το απέδωσε στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη που "παρέσυρε τον Αντώνη Σαμαρά. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους: Όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι σε νέα υφεσιακά μέτρα, όχι σε γενικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με ευτελές αντίτιμο και όχι σε αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα.