Μητσοτάκης: Εγκληματικό η κυβέρνηση να λέει ότι δεν έχει να πληρώσει το ΔΝΤ

«Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ. Οποιοδήποτε υπονοούμενο μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ θα είναι εγκληματικό για τη χώρα», όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον BHMA FM, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι συνέπειες είναι η άμεση και άτακτη χρεοκοπία. Μόνο τριτοκοσμικές χώρες δεν έχουν τιμήσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΝΤ».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τόνιζε ότι «το ζήτημα εξορθολογισμού του ΦΠΑ είναι σωστό, μπορεί να έχει κάποιο κόστος αλλά πρέπει να δρομολογηθεί». Επίσης, χαρακτήρισε λάθος το «φόρο λίπους» καθώς όπως εξήγησε «δοκιμάστηκε στη Δανία και απέτυχε παταγωδώς, δεν έβγαλε λεφτά και προκάλεσε πολύ μεγάλη αντίδραση, σχεδόν γελοιοποίησε την κυβέρνηση. Καλό είναι να κάνουν λίγη έρευνα όσοι εισηγούνται αυτά τα μέτρα».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών εταίρων με την τρόικα, ανέφερε πως «όταν αυτά τα μέτρα απομονώνονται και αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα μιας πολιτικής τότε είναι που στερείται η διαπραγματευτική θέση της χώρας σοβαρότητα».

«Η χώρα θα χρειαστεί το επόμενο 18μηνο 35 δις ευρώ. Η μερική αποδέσμευση της δόσης του 1,9 δις θα μας λύσει το πρόβλημα για ένα με δυο μήνες. Από εκεί και πέρα, αν η χώρα δεν αποκτήσει κανονική πρόσβαση στις αγορές, όπως είχε δρομολογηθεί επί δικών μας ημερών, τότε μονίμως θα είναι εξαρτημένη από διακρατικό δανεισμό τύπου πρώτου και δεύτερου Μνημονίου», πρόσθεσε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.