Στα χαρακώματα οι πολιτικοί αρχηγοί για την ενημέρωση Τσίπρα

Στις 20:00 το βράδυ αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση και την παράταση της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε μια περίοδο που οι συζητήσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κομβικό σημείο και τα ταμεία του κράτους σε οριακό σημείο.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται εκτάκτως από την κυβέρνηση την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει τη γραμμή της διαπραγμάτευσης, αλλά κυρίως να ζητήσει από την αντιπολίτευση να λάβει ξεκάθαρη στάση.

Η διαδικασία στο κοινοβούλιο θα αρχίσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προβλέπεται δικαίωμα δευτερολογίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαιναν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσουν αν θα έπρεπε ή όχι να προωθηθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή το νομοσχέδιο που θα έρθει για τις 100 δόσεις.

Σημειώνεται ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στις Σκουριές Χαλκιδικής, λόγω της συζήτησης στη Βουλή.

Στο μεταξύ καλοδεχούμενη, χαρακτηρίζει, το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναπληρώνει το γεγονός ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι από τη συζήτηση η κυβέρνηση ίσως καταλάβει πόσο επικίνδυνα είναι τα επικοινωνιακά της παιχνίδια και την εγκαλεί για ανερμάτιστη στάση.