Η απάντηση Παρασκευόπουλου σε Μπακογιάννη για τις φυλακές

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στην Ντόρα Μπακογιάννη για τις φυλακές.

"Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πεδίο των φυλακών καθορίζεται από τις ήδη εξαγγελμένες αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διαφάνειας στην ποινική καταστολή" απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στην Ντόρα Μπακογιάννη η οποία με ερώτηση της στη Βουλή απευθύνεται στον υπουργό ζητώντας του να διευκρινίσει "αν η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους τρομοκράτες προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της και να χαράξει την πολιτική της στα θέματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη".

Στην ανακοίνωση του ο υπουργός απαντά και στην αναφορά της κ. Μπακογιάννη ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα επισκέφθηκε τις φυλακές Δομοκού και το Νοσοκομείο Λαμίας για να συναντήσει τον Δημήτρη Κουφοντίνα και άλλους έγκλειστους τρομοκράτες  ώστε να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παρασκευόπουλος:

"Η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τα θεσμικά της όργανα. Οι βουλευτές έχουν ξεχωριστό θεσμικό ρόλο, που καθορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έχουμε φυλακές ανοικτές στο κοινοβουλευτικό έργο και τους κοινωνικούς θεσμούς. Οι βουλευτές, για την άσκηση των καθηκόντων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες και συνομιλούν με τους υπαλλήλους και τους πολίτες. Οι φυλακές δεν εξαιρούνται. Άλλωστε ρητά προβλέπεται στο άρθρο 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα η δυνατότητα επισκέψεων στις φυλακές από εκπροσώπους του κοινοβουλίου και του Συνηγόρου του Πολίτη".

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις  αφορμές για την ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη  ήταν και η πρόσφατη επιστολή των καταδικασθέντων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη", Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Βασίλη Τζωρτζάτου καθώς και των εγκλείστων στην πτέρυγα Ε2 των φυλακών Δομοκού με την οποία ζητούσαν από τους απεργούς πείνας που απαιτούν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς όπως ανέφεραν "οι κινήσεις αυτές ζημιώνουν την προσπάθεια κατάργησης του επίμαχου νόμου από τη νέα κυβέρνηση".