Ερώτηση στη Βουλή για τη… ρήξη που προανήγγειλε ο Βαρουφάκης

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στα Χανιά περί “ρήξης” έγιναν αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Τζαβάρας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Βαρουφάκη αν “προετοιμάζει η κυβέρνηση ή το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών ρήξη, μερική ή οριστική, με τους εταίρους της Ελλάδος”.

Αφορμή, όπως δηλώνουν οι βουλευτές, για την ερώτηση “στάθηκε η δήλωση-παραίνεση του κ. Βαρουφάκη, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, να είναι οι πολίτες μαζί με την κυβέρνηση και μετά τη ρήξη”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ:

“Την ημέρα της εορτής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Βαρουφάκης πραγματοποιούσε επίσκεψη στα Χανιά, όταν σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα τον πλησίασε μια γυναίκα και του είπε «Είμαστε μαζί σας». Ο κ. Βαρουφάκης χαμογέλασε και της απάντησε μπροστά στο πλήθος και στις κάμερες, με καθαρότητα και σαφήνεια: «Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως, ε;».

Εξ όσων γνωριζουμε, ούτε ο Υπουργός ούτε η ευρύτερη κυβέρνηση έχουν εξαγγείλει προσεχή ρήξη με τους εταίρους. Τουναντίον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, στις οποίες διατείνεται πως χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης, πληρέστερης συνεργασίας και αλληλοκατανόησης—επί παραδείγματι, με την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανίδα Καγκελάριο δρ Άνγκελα Μέρκελ.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Υπουργός δηλώνει δημοσίως πως ζητεί την υποστήριξη του λαού «και μετά την ρήξη», η οποία προκύπτει σαφώς από τα συμφραζόμενα ότι προετοιμάζεται και επίκειται.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προετοιμάζει η κυβέρνηση ή το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών ρήξη, μερική ή οριστική, με τους εταίρους της Ελλάδος στην Ευρώπη και τους «θεσμούς»;

2. Εάν όχι, γιατί και με ποιό σκεπτικό ζητεί δημοσίως ο Υπουργός Οικονομικών την στήριξη των πολιτών «και μετά την ρήξη»; Αντιλαμβάνεται την επίδραση μιας τέτοιας «παιγνιώδους» δήλωσης στους πολίτες και στην κοινή γνώμη, στον τύπο, στους εταίρους και θεσμούς, στο εξωτερικό;

3. Εάν ναι, μπορεί να αποσαφηνιστεί το ακριβές περιεχόμενο της επερχομένης ρήξεως; Σε τί συνίσταται και πότε θα πραγματοποιηθεί; Οι υπογράφοντες θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει θεσμικά να ενημερώσει την Βουλή των Ελλήνων εκ του προοιμίου για τέτοιες μείζονες προδιαγεγραμμένες εξελίξεις;

4. Η «ρήξη» του κ. Βαρουφάκη τί επιπτώσεις θα έχει στην χώρα και στην οικονομία; Δεδομένης της σπάνεως πόρων, η «ρήξη» θα περιλαμβάνει εσωτερική στάση πληρωμών, διακοπή καταβολής μισθών και συντάξεων, εθελούσια έξοδο από το κοινό νόμισμα;

5. Στην περίπτωση που η σχεδιαζόμενη «ρήξη» — σχεδιαζόμενη, αν δεχθούμε κατά τα οφειλόμενα ότι ο κ. Υπουργός δεν ψεύδεται δημοσίως — δεν περιλαμβάνει ήδη από τον σχεδιασμό της εθελούσια έξοδο από την Ευρωζώνη, και ότι αυτή θεωρείται απευκταία από την κυβέρνηση, πώς θα διασφαλισθεί ότι ακόμη και με αυτήν την «ρήξη» η χώρα θα παραμείνει στο κοινό νόμισμα;”.