“Θα υπογράψω για το Δίστομο αλλά δε θα κατασχεθεί το Ινστιτούτο Γκαίτε”

Πολιτική απόφαση είναι η εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο, φέρεται να επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία συγγενών θυμάτων του Διστόμου.

Ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Διστόμου, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και η νομικός Χριστίνα Σταμούλη επισκέφθηκαν τον υπουργό, στον οποίο κοινοποίησαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς υπέρ των Διστομιτών.

Ο κ. Παρασκευόπουλος εμφανίζεται να επανέλαβε την δέσμευσή του, την οποία είχε διατυπώσει και στην Βουλή, να υπογράψει εφόσον, όμως, υπάρξει σχετική κυβερνητική απόφαση.

Μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος, Γιάννης Γεωργάκος δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση του κ. Παρασκευόπουλου, ενώ υπενθύμισε το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, με σφαγές νηπίων, παιδιών και γερόντων. Τόνισε δε με νόημα ότι από το 2000 που βγήκε η απόφαση κανένας υπουργός δεν έχει υπογράψει.

Ο βουλευτής Γιάννης Σταθάς υπογράμμισε ότι δεν είναι θέμα του υπουργού, αλλά της κυβέρνησης. Επιπλέον, τόνισε ότι δε μιλούμε για κατάσχεση του Ινστιτούτου Γκαίτε, αλλά για αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης σε άλλα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον γερμανικό.

Η νομικός Χριστίνα Σταμούλη δήλωσε ότι “ο καθηγητής Παρασκευόπουλος είναι ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης, μετά το 2000 που εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου μετά τις νομικές ενέργειες του Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος δεσμεύθηκε στη Βουλή και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του αυτή και σήμερα, ότι δηλαδή προτίθεται να υπογράψει".