ΝΔ: Οι “δελφίνοι” τραβήξαν “πιστόλια”, αλλά ο Σαμαράς δεν φεύγει

Στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χθες κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ξεκαθάρισε ότι δεν φεύγει, ενώ δεν πρόκειται να πάει ούτε σε Συνέδριο. Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και κράτησε πάνω από 10 ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Αντώνης Σαμαράς πήγε αποφασισμένος να έρθει σε μετωπική με τους δελφίνους του κόμματος και φάνηκε να είναι καλά διαβασμένος. Στην εναρκτήρια ομιλία του έδωσε το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει. "Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, να το κάνει εδώ, βάσει του καταστατικού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε Εθνική Συνδιάσκεψη στην οποία θα συζητηθεί η ιδεολογία της ΝΔ και η στρατηγική της κατεύθυνση.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις σχεδόν 50 βουλευτών του κόμματος. Αρκετοί από αυτούς τάχθηκαν υπέρ της σύγκλισης έκτακτου συνεδρίου. Μεταξύ αυτών οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μάριος Σαλμάς.

Ο κ. Σαμαράς ωστόσο στην δευτερολογία τουαπέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Δεν έχω πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο αλλά τέτοιο δώρο εγώ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνω" είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και πέταξε το γάντι σε όσους  το επιθυμούν να θέσουν θέμα ηγεσίας: "Σας το είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, όποιος θέλει να το πει".

Έμμεσα θέμα ηγεσίας από Μπακογιάννη

Σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά άσκησε και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εμμέσως έθεσε θέμα ηγεσίας. "Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτηση τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια. Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας".

Στην Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε η Σοφία Βούλτεψη " Ούτε ο Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Καραμανλής το 2000 που έχασαν τις εκλογές παραιτήθηκαν".

Ο Γιώργος Βλάχος άσκησε έντονη κριτική στην πλευρά Σαμαρά και εισέπραξε ειρωνεία από τον Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

"Με τόση κριτική αναρωτιέται κανείς γιατί είστε ακόμα μαζί μας. Πέστε και έναν καλό λόγο". "Μας βρήκατε εδώ" απάντησε ο Γιώργος Βλάχος. "Ναι αλλά τώρα είμαι και εγώ εδώ" ανταπάντησε η Άννα Ασημακοπούλου.

Σκληρή κριτική από Δένδια

Σκληρή κριτική άσκησε όμως στον πρόεδρο του κόμματος και ο Νίκος Δένδιας. Κριτική η οποία αφορούσε τόσο τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά μετά την ήττα στις εκλογές, με τον κ. Δένδια να ζητεί έκτακτο συνέδριο.

"Μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία η οποία θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει - εάν κρίνει - στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία. Εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα. Εσείς κύριε Πρόεδρε, εκ του ρόλου σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος" είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.

Στον Νίκο Δένδια επιτέθηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. "Ύπατος, ύπατοι, ύπατα. Μπράβο ρε Νίκο. Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών;" διερωτήθηκε ο βουλευτής και συνέχισε " όποιος θέλει για αρχηγός εδώ είμαστε".

Δεν ήταν πάντως λίγοι οι βουλευτές που ζήτησαν την σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου όπως