Έρχεται στη Βουλή η συμφωνία του Eurogroup αλλά μόνο για… συζήτηση

Στη Βουλή έρχεται άμεσα προς συζήτηση η δανειακή σύμβαση που επεκτάθηκε με κοινή συμφωνία της Ελλάδας και των εταίρων.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η δανειακή σύμβαση δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία αφού πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας και όχι για κάποια νέα σύμβαση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

1. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης. Δημόσια λοιπόν θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις. Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις. [Διαδικασία 142Α του κανονισμού της Βουλής].

2. Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

3. Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη. Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

4. Σημειώνεται ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

5. Κεντρικός στόχος (και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.

6. Παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».

7. Η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη βουλή.

8. Σημειώνουμε ότι σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.