Handelsblatt: Ο λαός είναι ηλίθιος, το αποδεικνύουν οι Έλληνες

“Ο λαός είναι ηλίθιος”, συμπεραίνει ο αρθρογράφος Μίκαελ Βόλφσον σε άρθρο γνώμης του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt – και το συμπεραίνει αναλύοντας τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

“'Ο λαός είναι ηλίθιος'. Αυτό το μήνυμα μας έρχεται κάθε μέρα από το 'λίκνο της δημοκρατίας', από την Αθήνα”, σχολιάζει με προκλητικό τρόπο ο Γερμανός αρθρογράφος. “Η Ευρώπη, η ΕΕ, ακούν την ίδια επωδό. Ζούμε για μία ακόμα φορά, σχεδόν κλασικά, θα το έλεγα 'παλιά-νέα', τη διπλή υπόσταση της δημοκρατίας καθαυτής. Βλέπουμε το φως και το σκοτάδι της δημοκρατίας. Ακριβώς όπως στην παλιά, αρχαία Αθήνα, και η Νέα Άθηνα της καθυστερημένης εφηβείας μετά το Μάη του '68 του Αλέξη Τσίπρα και της παρέας του καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημοκρατίας”.

Όπως σημειώνει, ένας από τους βασικούς “κινδύνους” της δημοκρατίας είναι η δημαγωγία, η οποία μετατρέπει τα θετικά της δημοκρατίας σε αρνητικά, αποπλανώντας το λαό.

Φέρνει μάλιστα ως παραδείγματα δημαγωγίας την αρχαία Αθήνα τον Περικλή και τον Κλέωνα, ενώ κάνει και μία αναφορά στην Καινή Διαθήκη, σχολιάζοντας πως “όταν ο Ιησούς πήγε στην Ιερουσαλήμ ο λαός φώναζε 'Ωσαννά'. Αργότερα βροντοφώναξε 'σταυρώστε Τον'”.

“Δεν έχουν φτάσει -ακόμα- τόσο μακριά τα πράγματα στην Ελλάδα. Ίσως και να μη φτάσουν μέχρι εκεί. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί στην πραγματικότητα άν η ΕΕ (και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση) θα αντισταθούν στον δημαγωγό Τσίπρα - με σκληρές πράξει,ς και όχι μόνο με λόγια”, υποστηρίζει.