Βενιζέλος: Θέλετε να βγάλει την πρίζα ο Ντράγκι όπως στην Κύπρο;

Επικριτικός για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ απέδωσε αλαζονικό ύφος στον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε τις προγραμματικές του δηλώσεις ως “λόγο εσωτερικής κατανάλωσης με πολλές αοριστίες”.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα-γέφυρα που ζητά η κυβέρνηση τεράστιο λάθος σε βάρος της εθνικής οικονομίας της χώρας, όχι γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μας το δώσουν οι εταίροι μας, όπως είπε, αλλά γιατί θα μείνουμε μετέωροι στο μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική ικανότητα.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε τον κίνδυνο να δημιουργήσει με την πολιτική της η κυβέρνηση μια χρηματοοικονομική βόμβα σε βάρος της χώρας, με εξαρτήσεις κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, “μια ωραία Πέμπτη έβγαλε την πρίζα από τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο”.

“Αυτό θέλετε; Τον κ. Ντράγκι να βγάλει την πρίζα και να ζήσουμε την εμπειρία της Κύπρου;”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Το Grexit έγινε ξανά, δυστυχώς, πρώτο θέμα. Ο κ. Κάμερον χθες έκανε σύσκεψη στο Λονδίνο και ξανακρεμάστηκε ξανά στα μανταλάκια η Ελλάδα”.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και στις προαναγγελίες σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, κάνοντας λόγο για κούφιες απειλές. “Εξεταστική για το Μνημόνιο; Βεβαίως. Διαρκείας όμως. Για το Μνημόνιο 1, για το Μνημόνιο 2 και το Μνημόνιο 3. Τώρα. Για το PSI; Βεβαίως, γιατί υπάρχουν ευθύνες των συνδικαλιστικών διοικήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα κάνετε έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης; Βεβαίως. Θα βρείτε τους υποστηρικτές σας τους καινούργιους. Θα ελέγξετε τα εμβάσματα εξωτερικού; Εγώ τα έστειλα στη Βουλή το '11. Θα βρείτε πολλούς φίλους σας οι οποίοι τώρα γράφουν υπέρ σας και κάνουν δηλώσεις εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ διακηρύσσει ότι δεν θέλει την τρόικα, την ίδια ώρα κάνει μυστικές συναντήσεις με ένα-ένα από τα μέλη της. “Η τρόικα είναι υπηρεσιακή. Κάνει τεχνητή έκθεση, είτε τη βλέπει κανείς μαζί είτε ένα-ένα τα μέλη της. Γίνεται μια πολιτική διαπραγμάτευση και χρειάζονται αριθμοί. Αυτό δεν γίνεται στην τηλεόραση αλλά με χαρτί”, σημείωσε.

Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε λέγοντας: “Η γραμμή της κυβέρνησης είναι υποχώρηση με την κραυγή επίθεση. Εάν δεν έχουμε υποχώρηση με την κραυγή επίθεση, τότε η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην επιλογή της, να θυσιάσει στη ρητορεία της σύγκρουσης την ουσία του εθνικού συμφέροντος, θα κάνει ζημιά. Προτιμώ την υποχώρηση από την εθνική βλάβη”.

“Παρ' ό,τι αρνηθήκατε συναίνεση, εμείς ως αντιπολίτευση, από τη θέση μας στη Βουλή, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην προώθηση της εθνικής στρατηγικής, αλλά αυτή πρέπει να είναι αντιληπτή, αποδεκτή, σαφής και να περάσει μέσα από εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”, υπογράμμισε.

“Δεν προσδοκούμε το αδιέξοδο και την εθνική ήττα, αλλά την πρόοδο της χώρας και ας την κεφαλαιοποιήσετε πολιτικά εσείς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Βλέπουμε όπως ήδη είπα την αλαζονεία και τη μέθη της νίκης, ας τη δεχτούμε για μερικές μέρες, δεν υπάρχει όμως χρόνος για χάσιμο. Ακούστε μας. Εκεί που είσαι ήμουνα, και εδώ που είμαι θά ‘ρθεις. Το 2009 στην αρχή της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,7% και 13 βουλευτές, όπως το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Σε όλα αυτά λέμε τη γνώμη μας και ακούμε την απάντηση”, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.