Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αντίθετα θετική ήταν η αντίδραση πό την πλευρά των Ανερξάρτητων Ελλήνων.
“Η ΝΔ στηρίζει την εθνική προσπάθεια για επωφελή συμφωνία. Σημειώνει ότι για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι προϋπόθεση της εθνικής κυριαρχίας και ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, ξεχνώντας όμως ότι αυτό ήταν επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης που ο ίδιος πολέμησε συστηματικά”, αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η αξιωματική αντιπολίτευση, και προσθέτει: “Η ΝΔ εκφράζει όμως τον βαθύ προβληματισμό της, για το εάν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση μετά τα όσα ακούστηκαν απόψε”.
Σε πιο έντονο ύφος η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που καταλογίζει “στομφώδη αλαζονεία” στην κυβέρνηση και κάνει λόγο για “γενικόλογες κοινοτοπίες” και “αόριστες παροχές”.
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
“Ο κ. Τσίπρας μίλησε με την άνεση της αντιπολίτευσης και όχι με την υπευθυνότητα της κυβέρνησης.
Πίσω από την στομφώδη αλαζονεία της αντίληψης πως η δημοκρατία στη χώρα αρχίζει να λειτουργεί στις 25 Ιανουαρίου με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κρύφτηκε η αδυναμία να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο. Γενικόλογες κοινοτοπίες χωρίς ψαχνό :
- Οι παροχές προς τους πολίτες όλες αόριστες, δεν έχουν καμία σχέση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
- Πλήρης αδυναμία να παρουσιασθεί σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση προς την ευρωζώνη για τα επόμενα βήματα, δηλαδή για το τι εννοεί η κυβέρνηση με την έκφραση «πρόγραμμα γέφυρα». Γέφυρα προς τα πού, με ποια χρηματοδότηση, ποιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα; Και κυρίως δεν βρέθηκε ούτε μια λέξη για το τρέχον πρόγραμμα ( μνημόνιο ) με το ΔΝΤ !
Πιο χαρακτηριστικό από όλα η καταγγελία κατά της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί επιδίωξε παράταση του μνημονίου μόνο για δυο και όχι για έξι μήνες !
Η νέα κυβέρνηση αρνείται να ζητήσει παράταση, αλλά θα ήθελε να έχει βρει τη χώρα σε καθεστώς εξάμηνης και όχι δίμηνης παράτασης του μνημονίου! Καταπληκτικό.
Είναι συνεπώς ευπρόσδεκτη η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ένταξη στο Μνημόνιο 1, τη μετάβαση στο Μνημόνιο 2, αλλά και το επιδιωκόμενο Μνημόνιο 3 - γέφυρα που ελπίζουμε να μη μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη για την πλήρη καταστροφή της οικονομίας.
Τα υπόλοιπα αύριο”.
Από την πλευρά του, το Ποτάμι χαρακτηρίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης “έκθεση προεκλογικών ιδεών”, προσθέτοντας: “Το καλό σενάριο είναι ότι το κυβερνητικό σχέδιο το δημιουργούν τώρα. Το κακό σενάριο είναι ότι θα κυβερνήσουν σαν αντιπολίτευση, μόνο με υποσχέσεις. Ο κ. Τσίπρας πρέπει επιτέλους να πει στους πολίτες όχι εκείνα που ονειρευόταν προεκλογικά αλλά εκείνα που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Ο χρόνος λιγοστεύει. Χρειαζόμαστε θαρραλέες αποφάσεις και ενα πατριωτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης που θα κρατήσει την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης”.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό ότι η ομιλία του ήταν ειλικρινής και με σαφήνεια. Αλλάζουν όλα, είπε, και τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση σέβεται την εθνική κυριαρχία της χώρας.
Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη ανέφερε πως η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού δικαίωσε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. “Αφήνοντας πίσω τη μνημονιακή περίοδο η κυβέρνηση εθνικού σκοπού όντως πρωτοτυπεί αρνούμενη να κάνει τις γνωστές κωλοτούμπες και δηλώσεις μετανοίας στον ξένο παράγοντα που είδαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Η Πατρίδα μας πλέον διαθέτει όρθιους κυβερνήτες που κάνουν τους Έλληνες υπερήφανους”, τόνισε.
Δήλωση για τις προγραμματικές δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για “σημαντική στιγμή και προσθέτοντας: “Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα”, χωρίς να δεχθεί να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.