Κικίλιας: Σας παραδίδω μία κατασυκοφαντημένη αστυνομία

Την πολιτική της νέας κυβέρνησης και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η λειτουργία της αστυνομίας και γενικώς των Σωμάτων Ασφαλείας έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

Η τελετή έγινε σε κλίμα συγκίνησης από πλευράς του κ. Κικίλια, αλλά και πολιτικού πολιτισμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, τόσο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης από τον κ. Κικίλια, όσο και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τον Κυριακό Μητσοτάκη.

Ο κ. Κικίλιας, υποδεχόμενος τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόνισε ότι στο μικρό διάστημα που βρισκόταν σε αυτή τη θέση έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας και στην προσπάθεια να είναι φιλική προς τον πολίτη. Γι' αυτό, όπως είπε “δεν στείλαμε τα ΜΑΤ στις απολυμένες καθαρίστριες, αλλά άοπλες γυναίκες, για την εφαρμογή της νομιμότητας”. Στη συνέχεια έκανε απολογισμό των όσων έγιναν επί υπουργίας του, εστιάζοντας στη σύλληψη τρομοκρατών, όπως ήταν ο Μαζιώτης, ο Ξηρός και ο Σταμπούλος, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Βούτση και τον κ. Πανούση, σημειώνοντας ότι η δημόσια διοίκηση θα έχει συνέχεια, γι' αυτό θα είναι ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές διαφορές στη διάθεση της νέας ηγεσίας για ό,τι τον χρειαστούν. Άφησε, ωστόσο, και κάποιες αιχμές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για τη σύλληψη των τρομοκρατών, “πήραν τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, όχι όμως όπως θα έπρεπε από μέλη της σημερινής κυβέρνησης”. Και κατέληξε: “Σας παραδίδω μία κατασυκοφαντημένη αστυνομία, που πρέπει σύντομα να αποκαταστήσει το κύρος, που της αρμόζει”.

Ο κ. Βούτσης έκανε μία αναλυτική τοποθέτηση για την πολιτική της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν με συμβούλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες. “Θα στηριχθούμε στην επετηρίδα και στην ιεραρχία χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη της διαθεσιμότητας και της απόλυσης”, υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, διευκρινίζοντας ότι αυτό βέβαια δεν ισχύει για περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βούτσης, στο θέμα της αντιμετώπισης διαδηλωτών από την αστυνομία, λέγοντας ότι υπήρξε χρησιμοποίηση του Σώματος και της θέσης του με τον λαϊκό παράγοντα σε διαδηλώσεις και ότι υπήρξαν προβλήματα με την αυταρχική παρουσία της αστυνομίας, αλλά αυτό ήταν πολιτικές αναχαίτισης και δεν ευθύνεται ο θεσμός. Χαρακτηριστικά τόνισε: “Δεν θέλουμε ίχνος αντιδικίας και ρεμβασισμού για την ΕΛΑΣ”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα είναι ένοπλη ή άοπλη η αστυνομία, ο κ. Βούτσης έκανε σαφές ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για αφοπλισμό, αλλά εκείνο που θα εφαρμοστεί είναι ο νόμος του 1996 και μόνο, που προβλέπει ότι δεν θα φέρουν οπλισμό οι αστυνομικοί σε διαδηλώσεις και στα γήπεδα.

Ο κ. Πανούσης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι γνωρίζει τους περισσότερους αξιωματικούς που ήταν μαθητές του και είπε ότι δεν τα πάει καλά με την πολιτική και θέλει σχολείο για να διδάξει. “Είναι όμως μία πρόκληση να διδάξουμε μαζί ήθος, πίστη στο Σύνταγμα και στο νόμο”, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανέφερε, επίσης, ότι το σχέδιο για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ θα εναρμονιστεί με γνώμονα το τρίπτυχο: ελευθερία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η ΕΛΑΣ είναι προστάτης των φτωχών, και όχι των πλουσίων που δεν την έχουν τόσο ανάγκη, και ότι δεν θα είναι ανεκτή η κατάχρηση εξουσίας.

Μετά την εκδήλωση ο κ. Πανούσης ενημερώθηκε για τα ζητήματα του υπουργείου από τον κ. Κικίλια και τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη συνέχεια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην αστυνομία, τις οποίες θα ανακοινώσει αφού ενημερωθεί αναλυτικά για την υπάρχουσα κατάσταση και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του έχουν δώσει ελευθερίες να χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Δήλωσε, εξάλλου, ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τον τομέα Προστασίας του Πολίτη είναι ξεκάθαρη από την επιλογή του κ. Πανούση, οι απόψεις του οποίου είναι γνωστές. Πρόσθεσε ότι ο κ. Πανούσης έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της αναδιάρθρωσης στην ΕΛΑΣ πάνω σε συγκεκριμένα μοντέλα.