Ο γρίφος με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση Τσίπρα ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το όνομα που θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Τα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει κυριολεκτικά "φωτιά", καθώς το σενάριο που κυκλοφορεί φέρει τον κ. Τσίπρα να προτείνει κεντροδεξιό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Χθες επανήλθε και πάλι το όνομα του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, Το άρθρο φέρει τίτλο "Φήμες για αποχώρηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου" και υπότιτλο "Το όνομα του αναφέρεται για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι, σύμφωνα με πολιτικούς υπολογισμούς, όσον αφορά στη μετεκλογική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχουν αναφορές για πιθανή υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Φεβρουάριο, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να προχωρήσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής, επισημαίνεται.

Αν και ο ίδιος έχει αρνηθεί δημοσίως αυτή τη φήμη, χαρακτηρίζοντάς την "αβάσιμη", το σενάριο αυτό θεωρείται πιθανό, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι στην Αθήνα, πολιτικοί αναλυτές που βρίσκονται κοντά στη "σχολή σκέψης" Αβραμόπουλου επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται ήδη στην "κούρσα". Άλλες πηγές σημειώνουν ότι ο ίδιος ο επίτροπος το έχει αφήσει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες.

Αν και πηγές του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν αναμονή έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο Νίκος Βούτσης ουσιαστικά επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Mega το βράδυ της Δευτέρας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά και για τον κ. Αβραμόπουλο μεταξύ άλλων προσώπων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ένα άλλο σενάριο φέρει τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία, ωστόσο κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού το έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά.