Από λεπτό σε λεπτό η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα στραμμένα τα βλέμματα όλων καθώς από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να ανακοινωθούν όλα τα ονόματα που θα συμμετέχουν στην νέα κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να συγκροτήσει ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο και θα αποτελείται από τέσσερα υπερ-υπουργεία.

Ο συνολικός δε αριθμός των υπουργείων δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 εκ των οποίων τα τέσσερα θα είναι υπερ-υπουργεία. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης αλλά και ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός έλεγχός της.

Ήδη χθες κατατέθηκε το σχετικό προεδρικό διάταγμα με το οποίο δημιουργήθηκαν 4 υπερυπουργεία, ενώ ακόμα δύο άλλαξαν όνομα.

Ποια τα νέα-υπερ-υπουργεία

Στα νεοσύστατα τέσσερα υπουργεία αναμένεται να μεταβιβαστούν και αρμοδιότητες των υπουργείων που καταργούνται. Όπως διευκρίνισε αρμόδια πηγή όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία. Την ίδια ώρα, δυο ακόμη υπουργεία αλλάζουν όνομα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες σχηματίζεται:

- Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

- Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

- Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

- Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα πιθανά ονόματα

Σε ότι αφορά τα ονόματα που "παίζουν" για τη στελέχωση των υπουργείων αυτά έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ως εξής:

Πρώτος υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής των οικονομικών υπουργείων θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει Υπουργός Επικρατείας και θα αναλάβει να βάλει μια τάξη στο ομιχλώδες τοπίο των ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η ΕΥΠ θα τεθεί υπό τον έλεγχό του. Ο Γαβριήλ Σακελαρίδης αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με αναπληρωτή υπουργό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μαρδά.

Τα παραγωγικά υπουργεία θα αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο καταλληλότερος για αυτή την θέση Παναγιώτης Κουρουπλής αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Νίκος Βούτσης αναμένεται να επωμιστεί το βάρος του Υπερυπουργείου Εσωτερικών και το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ακούγεται για τη θέση της προέδρου του Κοινοβουλίου. 

Ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ και καθηγητής Γιάννης Πανούσης αναλαμβάνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα φλέγοντα θέματα των σχέσεων της χώρας θα ρυθμίζει ο Νίκος Κοτζιάς από το Υπουργείο Εξωτερικών με αναπληρωτές την Νάντια Βαλαβάνη και τον Νίκο Χουντή, υπεύθυνο για Ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Στο Υπουργείο Άμυνας ο Πάνος Καμμένος.

Την πάταξης της διαφθοράς θα αναλάβει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Παναγιώτης Νικολούδης που έως τώρα ήταν στην Αρχή για την διερεύνηση της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Στο υπουργείο Εργασίας ακούγεται το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη.

 To σενάριο συμμετοχής Κουβέλη στην Κυβέρνηση

Ένα όνομα έκπληξη το οποίο αναμένεται να προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται τις τελευταίες ώρες για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ενώ όλες οι πληροφορίες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ήθελαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης, με πιθανό υφυπουργό τον Σταύρο Κοντονή. 

Τυχόν τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα αλλάξει τις ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά στελέχη να αναμένεται να αντιδράσουν, όσο και στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς μετά το εκλογικό φιάσκο της Αγίου Κωνσταντίνου στελέχη του κόμματος θα δουν «προσωπική στρατηγική» του προέδρου.

Παράλληλα, μία τέτοια απόφαση εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα διασαλεύσει τις ισορροπίες και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει ισχυρό ρεύμα, όσο και με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Κωσνταντόπουλο, με ό,τι σημαίνει αυτό...