Με πολιτικό όρκο και χωρίς γραβάτα ορκίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Με πολιτικό όρκο και χωρίς γραβάτα, για πρώτη φορά, ορκίστηκε το απόγευμα σε μία σύντομη τελετή ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο νέος γγ της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την τελετή ήταν μεγάλο και δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν την πρώτη ορκωμοσία με πολιτικό όρκο Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε -όπως λέει ο όρκος, ο οποίος προβλέπεται από τον νόμο περί συγκρότησης κυβέρνησης- στην τιμή και τη συνείδησή του ότι θα τηρεί το Σύνταγμα και θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.

Κατόπιν, ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε προς το σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων της γερμανικής Κατοχής.

Έπειτα ο νέος πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει η καθιερωμένη παράδοση, στην οποία ωστόσο δεν παρίσταται ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αλλά ο διευθυντής του γραφείου του, Κώστας Μπούρας.

Νωρίτερα, στις 3.30 το μεσημέρι, ο Κάρολος Παπούλιας είχε επιδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στη νέα κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη, θα συμμετάσχει και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αναμένεται να αναλάβει υπουργείο, και μάλιστα “βαρύ”, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για το υπουργείο Ναυτιλίας.

Με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, η νέα κυβέρνηση θα διαθέτει πλειοψηφία 162 εδρών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 149 έδρες και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 13 έδρες.