Εκλογές 2015: Εννέα νέα πρόσωπα στο κοινοβούλιο από την Πελοπόννησο

Ποιοι επανεκλέγονται και ποιοι όχι

Εννέα νέα πρόσωπα καταλαμβάνουν βουλευτικές έδρες από την περιφέρεια Πελοποννήσου και προέρχονται κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανανεώθηκε η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Πελοποννήσου, τόσο από τη Χρυσή Αυγή, όσο και τη Νέα Δημοκρατία.

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών σε όλα τα εκλογικά τμήματα και δεν έχει οριστικοποιηθεί η σταυροδοσία, τα τελικά αποτελέσματα δεν είναι ικανά, ως φαίνεται, να ανατρέψουν τα τελικά αποτελέσματα, αφού υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των υποψηφίων.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πλην της Κορινθίας παραμένει "γαλάζια" περιφέρεια, εντούτοις τα ποσοστά της ΝΔ είναι σε ιστορικά χαμηλά σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία, ενώ στην Αρκαδία, που το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν "δυνατό" κι υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός των υποψηφίων, αύξησε τη δύναμή της κατά δύο σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Παράλληλα, στις τριεδρικές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ κράτησε στις δύο από τις τρεις την δύναμή του και επανεξελέγησαν τα κυβερνητικά στελέχη σε Αρκαδία και Λακωνία, ενώ έχασε την έδρα στην Αργολίδα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης από τη Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα τώρα, στην Αργολίδα με καταμετρημένο το 99,51% των εκλογικών τμημάτων επανεκλέγονται, από τη ΝΔ ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός με 9.179 ψήφους κι από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κοδέλας με 7.893 ψήφους, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής ο Γεώργιος Γαλέος με 1.665 ψήφους από τη Χρυσή Αυγή, που εκλέγει βουλευτή για πρώτη φορά στο νομό.

Στη Λακωνία, αναφορικά με την σταυροδοσία, υπολείπονται έξι εκλογικά τμήματα να καταμετρηθούν, όμως δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, αφού η διαφορά των σταυρών μεταξύ πρώτου και δεύτερου είναι τεράστια.

Έτσι επανεκλέγονται από τη ΝΔ ο πρώην υφυπουργός 'Αμυνας Θανάσης Δαβάκης με 9.294 ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος με 5.078 ψήφους, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο γεωπόνος Σταύρος Αραχωβίτης με 5.647 ψήφους, ο οποίος είχε εκλεγεί για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012 και δεν κατόρθωσε να κρατήσει την έδρα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Στη Μεσσηνία με καταμετρημένους τους σταυρούς στα 445 από τα 476 εκλογικά τμήματα, εκλέγονται με τη ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς κι ακολουθεί - χωρίς ωστόσο να εκλέγεται αν ο πρόεδρος της ΝΔ κρατήσει την έδρα στο νομό - ο υφυπουργός 'Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος με 18.216 ψήφους.

Τις υπόλοιπες τέσσερις έδρες στον νομό καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο επανεκλέγεται ο τομεάρχης ενέργειας Θανάσης Πετράκος με 12.177 ψήφους και για πρώτη φορά εκλέγονται η Παναγιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη με 6.920 ψήφους, ο παλαιός διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας με 5.674 ψήφους και η Ελένη Ψαρρέα με 5.558 ψήφους.

Στην Αρκαδία, που υπολείπονται είκοσι εκλογικά τμήματα για να ολοκληρωθεί επίσημα η καταμέτρηση των σταυρών, η ΝΔ αύξησε τις δυνάμεις της και εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά ο γιατρός Κώστας Βλάσης με 6.701 ψήφους και επανεκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γιατρός, Κώστας Ζαχαριάς, με 5.996 ψήφους και με το ΠΑΣΟΚ ο επίσης γιατρός κι υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με 3.970 ψήφους.

Τέλος, στην τετραεδρική περιφέρεια της Κορινθίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τρεις έδρες κι εκλέγονται δύο βουλευτές για πρώτη φορά. Αναφορικά με τη σταυροδοσία υπολείπονται να ενσωματωθούν πενήντα επτά εκλογικά τμήματα.

Έτσι, με καταμετρημένο το 81,06% των σταυρών προτίμησης και με τη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων να είναι τέτοια που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί, εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γεώργιος Ψυχογιός με 7.621 ψήφους, η Μαρία Θελερίτη με 7.456 ψήφους (η οποία είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το Μάιο του 2012 και δεν κατόρθωσε να κρατήσει την έδρα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012) και ο Φάνης Κουρεμπές με 7.021 ψήφους. Από την ΝΔ που καταλαμβάνει μία έδρα, επανεκλέγεται ο Χρήστος Δήμος με 9.338 ψήφους, γιος του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα, που προτάθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν εξελέγη.