Παπανδρέου: Το Κίνημα θα επιβάλει την επανάσταση του αυτονόητου

"Ως πρωθυπουργός ανέχθηκα πολλά" για να μη διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, υποστηρίζει

"Η παρουσία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Βουλή θα επιβάλλει μία άλλη πολιτική, καθώς και την επανάσταση του αυτονόητου, αλλά και την συνεργσία για σταθερή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε σε ομιλία του στη Λάρισα απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως "δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός".

Εθεσε δε ως κεντρικό στόχο την οικόδομηση της μεταπελατειακής Ελλάδας με βάση ένα ελληνικό Σχέδιο για το μέλλον, βασισμένο στο τρίπτυχο: απελευθέρωση των θεσμών της Δημοκρατίας από τον πελατειακό εναγκαλισμό τους με κάθε λογής συμφέροντα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη και ένα κράτος που λειτουργεί με τους πολίτες ασφαλείς, μέσα από την διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που, όπως είπε, θα καταστήσει την Ελλάδα μία σύγχρονη Ευρωπιακή χώρα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε επι πρωθυπουργίας του, αναγνωρίζοντας ότι ελήφθησαν αντιδημοφιλείς αποφάσεις "οχι επειδή τρελαθήκαμε ή επειδή εξυπηρετούσαμε άλλα συμφέροντα, όπως έλεγαν οι ψεκασμένοι", αλλά προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις αυτές δικαιώθηκαν και από τα όσα ακολούθησαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία αλλά και στην Κύπρο. "Μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, ως πρωθυπουργός ανέχθηκα πολλά", δήλωσε με έμφαση.

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην στάση των λοιπών κομμάτων εκείνη την εποχή, αλλά και στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι απέτυχαν να διασφαλίσουν την ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος Στήριξης, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και τρία χρόνια, παρόλο που, όπως υποστήριξε, το μεγαλύτερο μέρος της τιτάνιας δημοσιονομικής προσαρμογής είχε ήδη επιτευχθεί μεταξύ του 2009 και του 2011. Είναι κυριολεκτικά απαράδεκτο, παρατήρησε, μετά από όσα περάσαμε 5 χρόνια τώρα, μετά από τόση προσπάθεια, τόσες θυσίες, να βυθίζεται, ξανά, η Ελλάδα και οι πολίτες της στην ανασφάλεια.

Καταλόγισε επίσης, τεράστιες ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ. "Μας λένε ότι αυτοί μόνο μπορούν και θα χορέψουν τις αγορές στον ρυθμό τους", σχολίασε και πρόσθεσε: "Η εθνική στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση δεν μπορεί να βασίζεται σε ευχολόγια περί μιας ξαφνικής κι απότομης αλλαγής στην ΕΕ".

Κατόπιν, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το "ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους" που προτείνει το κόμμα του και περιλαμβάνει:

- την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας
- τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων
- τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες
- ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές των “επισήμων δανείων”
- την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία.