Να δοθεί άμεσα λύση για την ψήφο των 18χρονων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για παραβίαση του Συντάγματος κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση

Διάβημα προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη, πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κατρούγκαλο και τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αντικείμενο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους περίπου 100.000 νέους και νέες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους τον τελευταίο χρόνο, όμως δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει πως η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

Έτσι, φέτος που οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο να κινδυνεύει στην πράξη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους φετινούς 18άρηδες.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί άμεσα, προκειμένου να μην καταστεί εν τοις πράγμασιν ανεφάρμοστη και για να μην προκύψει δια παραλείψεως παραβίαση του Συντάγματος. Τόνισαν δε ότι, με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, η σχετική προσαρμογή είναι άμεσα υλοποιήσιμη και, συνεπώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία παρέλκυσης ή χρονοτριβής.

Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με υπηρεσιακούς παράγοντες και με τα συγκυβερνώντα κόμματα.