Βενιζέλος: Συναίνεση για Πρόεδρο και εκλογές εντός του 2015

"Δεν έχουμε περιθώρια να φάμε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε εκλογικές αναμετρήσεις”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών όχι τώρα, αλλά μήνες αργότερα, μέχρι το τέλος του 2015, πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν τα περιθώρια συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή στις 29 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Χαϊκάλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και ακούμε “νοσηρά φαινόμενα”, τα οποία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη θωράκισης των θεσμών και αλλαγής του εκλογικού νόμου, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, λέγοντας πως δεν έχει νόημα στις σημερινές συνθήκες. Μάλιστα, χαρακτήρισε “παράλογο και δημοκρατικά άδικο” το μπόνους των 50 εδρών.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: “Πέρασε οριστικά η λογική των αυτοδυναμιών και δεν υπάρχει η λογική των διπλών εκλογών, δεν υπάρχουν τα περιθώρια να παίζει κανείς με τους θεσμούς. Δεν έχουμε περιθώρια να φάμε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε εκλογικές αναμετρήσεις”.

Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ότι δε σημαίνει συμμετοχή σε κυβέρνηση, αλλά ένα σχήμα αξιόπιστης και έντιμης συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και είναι ο μόνος τρόπος δίκαιης συμμετοχής στην εθνική ευθύνη. Κατηγόρησε τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ότι καλλιεργούν ένα κλίμα και επιδίδονται σε οργανωμένη προσπάθεια βαθιάς και μακροπρόθεσμης καταστροφής των προϋποθέσεων της εθνικής συναίνεσης, ακόμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε πλήρη κινητοποίηση των μελών και στελεχών του κινήματος, λέγοντας: “Γιατί πρέπει να αντιδράσει θετικά η κοινωνία, να ασκήσει τις δικές της πιέσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει να ετοιμαστούμε για το προγραμματικό μας συνέδριο, να απευθυνθούμε στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές και στις εκλογές του 2012, αλλά και γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο των εκλογών. Και πρέπει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, να είμαστε έτοιμοι για μια σύντομη και σκληρή προεκλογική εκστρατεία”.