Ο Economist για την Προεδρική εκλογή στην Ελλάδα

Πληκτική η ατμόσφαιρα στην πρώτη ψηφοφορία

Στις εξελίξεις και τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το περιοδικό "Economist".

Η ατμόσφαιρα στην πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της δημοκρατίας ήταν σχεδόν πληκτική, αναφέρει ο Economist, τονίζοντας πως, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη 200 βουλευτών για να εκλεγεί, καθώς συγκέντρωσε μόλις 160 ψήφους.

"Οι σύμμαχοι του Σταύρου Δήμα, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γίνονται ολοένα και περισσότερο ανήσυχοι. Εάν η στήριξη στον Στ. Δήμα δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Εάν λάβουμε υπόψη τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, οι εκλογές θα φέρουν στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, που ήταν αυτό που πυροδότησε αρχικά την κρίση του ευρώ", αναφέρει ο Economist.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στους διαδρόμους της Βουλής ακόμη και ορισμένοι κεντροδεξιοί βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν θα ήταν εφικτό να βρεθούν 180 βουλευτές και ότι έρχονται νέες εκλογές.

Η προεδρική εκλογή επισπεύστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε πως οι φωνές του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές καταστρέφουν την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας. Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για "moratorium" των πληρωμών χρέους και για μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική βρήκαν ψυχρή ανταπόκριση στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο αλλά είναι ελκυστικές στους Έλληνες που πλήττονται από την λιτότητα.

Από τις ευρωεκλογές του Μαΐου που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, έχει διατηρήσει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και την Κομισιόν ότι χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού εναντίον του κόμματός του.