Στοίχημα Τσίπρα για αυτοδυναμία και μετεγραφές

Ποιοι ατοιμάζονται να περάσουν στην Κουμουνδούρου

Με την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να προεξοφλείται στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει όλους τους κομματικούς μηχανισμούς της Κουμουνδούρου σε κατάσταση συναγερμού για την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.

Από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η αυτοδυναμία δεν σημαίνει αναγκαστικά και μονοκομματική κυβέρνηση μετεκλογικά, καθώς διαρκώς τονίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίε, ωστόσο εκτιμάται ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα υπάρχουν εμπόδια.

Κύκλοι του κ. Τσίπρα σημειώνουν ότι οι πολιτικές συγκυρίες, οι οριακές ισορροπίες και η κρισιμότητα της ιστορικής στιγμής για μία κυβέρνηση της Αριστεράς «δεν επιτρέπουν να αναλωνόμαστε σε εσωστρέφεια», φωτογραφίζοντας κυρίως την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά πολλές φορές κατά της πολιτικής των ανοιγμάτων που υιοθετεί η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Η ρήση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, όπως διαμηνύουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων για τη συνεργασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο με τη Δημοκρατική Αριστερά, όσο και με αρκετούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ των κεντρικών πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ αυτών είναι η Χρυσούλα Γιαταγάνα, η Ραχήλ Μακρή, η οποία αναμένεται να έχει τετ-α-τετ με τον Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο σε ομιλία που θα παραθέσει ο δεύτερος στην εκλογική της βάση, την Κοζάνη. Στο επίκεντρο το προσεχές διάστημα αναμένεται να βρεθούν επίσης η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες έχουν γειτνιάσει εδώ και καιρό με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την Κουμουνδούρου τηρούσαν στάση αναμονής για την κατάλληλη στιγμή, ώστε να εκμεταλλευθούν το «μομέντουμ» και στο μεσοδιάστημα να έχουν ολοκληρώσει το «μασάζ» στους διαφωνούντες εσωκομματικά. Την ίδια ώρα όλο και περισσότερο ακούγεται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και το όνομα του Μάρκου Μπόλαρη.

Πάντως από την πλευρά τους οι «λαφαζανικοί» φρόντισαν να καταστήσουν σαφή για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους, με τη Σόφη Παπαδογιάννη να ζητάει να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή αυτό το σαββατοκύριακο και να τεθεί ως προϋπόθεση για ένταξη κάποιου πολιτικού στελέχους σε ψηφοδέλτιο η έγκριση της υποψηφιότητάς του από την κατά τόπους Νομαρχιακή Επιτροπή, ώστε να αποκλειστούν δια της πλαγίου στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους. Ωστόσο η πρωτοβουλία της Αριστερής Πλατφόρμας απορρίφθηκε...