Πιέσεις από παντού για γενναίες πρωτοβουλίες Σαμαρά

Στο ναδίρ οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα κυβερνητικά στελέχη να είναι με το όπλο παρά πόδα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι διεργασίες που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονες. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μετρούν τα κουκιά για τη δεύτερη ψηφοφορία εν όψει της εκλογής Προέδρου μέσα σε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα και με την κόντρα με το ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της καυτής πατάτας της πρώτης ψηφοφορίας να είναι ανοιχτή. Οι σχέσεις με τον έτερο κυβερνητικό πόλο βρίσκονται στο ναδίρ. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν ανοικτά συνεργάτες του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας. Τα βέλη τους συγκεντρώνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης στον οποίο χρεώνουν το αποτέλεσμα λόγω κακών χειρισμών.

Μάλιστα στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στο Χρύσανθο Λαζαρίδη, το Μάκη Βορίδη, αλλά και στον Άδωνι Γεωργιάδη, ρίχνουν τις ευθύνες για την πόλωση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες με το ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι αυτό το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε οδήγησε στο απογοητευτικό - όπως λένε - αποτέλεσμα.

Μάλιστα εκτιμούν πως αν τη διαχείριση της κατάστασης είχαν αναλάβει διαφορετικά πρόσωπα από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε ίσως η κατάσταση να ήταν σήμερα διαφορετική για την κυβέρνηση. Σε συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός του κοινοβουλίου σημειώνουν ότι ο Α. Σαμαράς θα πρέπει να συμφωνήσει ακόμη και στην αντικατάστασή του για να βγει τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημειώνουν ότι το πρόσωπο δεν έχει σημασία και μπορεί να προέρχεται και από την Αριστερά.

Βουλευτές του κόμματος τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι κάλπες να πάνε πίσω προς το τέλος της άνοιξης ή το Φθινόπωρο. Σ εαυτή τη λογική κινήθηκε χθες στην ομιλία του στην Οργανωτική Επιτροπή της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της σύστασης μίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης

Τα γαλάζια μηνύματα στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου καταφτάνουν μηνύματα από αρκετά γαλάζια στελέχη τα οποία τάσσονται υπέρ μίας «γενναίας πρωτοβουλίας» από την πλευρά του πρωθυπουργού, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Το σενάριο περιλαμβάνει συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση για την εκλογή Προέδρου, με αντάλλαγμα τον ορισμό μιας ημερομηνίας για εκλογές μέσα στο 2015. Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με την πρωθυπουργική στρατηγική για εκλογή Προέδρου ή πρόωρες κάλπες στα τέλη Γενάρη.

Ωστόσο, προς το παρόν ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή και τάσσεται υπέρ μιας «καθαρής λύσης». Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει μέχρι τέλους στη γραμμή των "καθαρών λύσεων" προκειμένου να χρεώσει στον Αλέξη Τσίπρα τις εκλογές και στη συνέχεια να διεκδικήσει τη νίκη για τη ΝΔ μέσα από μια απολύτως σκληρή και με ακραία πόλωση προεκλογική περίοδο.
Στο μεταξύ έντονες είναι οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου τα διάφορα σενάρια έχουν πάρει φωτιά. Δεν είναι και λίγα τα γαλάζια στελέχη που ερμηνεύουν ποικίλως το tweet του πρώην υπουργού Ευάγγελου Αντώναρου

«Είναι ήδη σε εξέλιξη διεργασίες για τις οποίες οι περισσότεροι θα τρίβουν τα μάτια τους. Είτε προς τη μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη», έγραψε ο πρώην υπουργός.