Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου

Προάγγελος πολιτικών εξελίξεων στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα της κεντροαριστεράς ήταν η χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται ένα βήμα από την ίδρυση πολιτικού φορέα ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί εκνευρισμός αλλά και ανησυχία.

Τα βέλη του Γ. Παπανδρέου στράφηκαν κατά πάντων. Τόσο κατά της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης όσο και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

"Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε αντιμνημονιακά καλλιστεία που οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα", είπε ο κ. Παπανδρέου και σχολίασε ότι "το 2010 δεν θα άντεχαν ούτε μια ώρα στη θέση μας αυτοί που μας έκαναν και μαθήματα διαπραγμάτευσης".

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως πρωθυπουργός, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο που έγινε την περίοδο 2009-2011 και να μην αφήνει άλλους να το καπηλεύονται.

Σε ότι αφορά τον Κώστα Καρμαναλή ανέφερε ότι έκρυψε την αλήθεια και δημιούργησε πρόβλημα αξιοπιστίας για τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι κυβερνητικές καρέκλες. Έκανε ωστόσο λόγο για "ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών".

"Δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση", υπογράμμισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιώργος Πεταλωτής, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Ηλίας Βλαχόπουλος.