Τσίπρας: Όχι σε μονομερείς ενέργειες, εκτός κι αν μας προκαλέσουν

Μία μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, εκτός κι αν προκληθεί όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ εκφράζει την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει “να κόψει ή να σβήσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους”, διευκρινίζοντας πως τα δάνεια από το ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν, αλλά θα διεκδικήσει μία παράταση των ωριμάνσεων ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

“Διαπραγμάτευση θα πει ότι θέλουμε μία συμφωνημένη λύση”, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αναμένει μία “σκληρή” στάση αρχικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

“Αναφορικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε: Δεν έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας αναγκάσουν να κάνουμε μονομερείς ενέργειες, αν και πιστεύω πως κανείς δε θα μας πιέσει να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, γιατί κανείς δεν θα επωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης”, υποστηρίζει.

Απορρίπτει εξάλλου το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για να αποφευχθούν οι εκλογές, αντιτείνοντας ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα επιτευχθεί μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

“Ο εκφοβισμός του 2012 και ο σημερινός φόβος ότι αν ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα η Ευρώπη θα καταστραφεί, λειτουργεί στην πραγματικότητα ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία”, σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας: “Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει την κατάρα και θα απελευθερώσει τις αγορές. Θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας”.

“Η άποψή μας είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο, δεν μπορούμε να περιμένουμε, όχι επειδή βιαζόμαστε να ανέλθουμε στην εξουσία, αλλά επειδή μέρα με τη μέρα οι πληγές του μνημονίου γίνονται όλο και βαθύτερες”, υποστηρίζει εξάλλου, ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού που καταγγέλλει ως απόπειρα περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών στην Ευρώπη.

“Πιστεύω στην ισχύ και τη δύναμη των ανθρώπων, και όλα όσα συνέβησαν πέρυσι στην Ελλάδα, στόχος τους ήταν να αποστερήσουν τη δύναμη από τους ανθρώπους”, σχολιάζει.