“Ναι” στην παράταση του ελληνικού προγράμματος από τη γερμανική Βουλή

Το “πράσινο φως” για την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης κατά δύο μήνες, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, άναψε το γερμανικό κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν.

Οι Γερμανοί βουλευτές τάχθηκαν επίσης υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αθήνα σχετικά με την δημιουργία μιας προληπτικής γραμμής πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL), με στόχο να υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία καθώς θα επιστρέφει στις αγορές.

“Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κατέστησαν τη χώρα πιο ανταγωνιστική”, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να καρποφορούν.

“Το 2012 η Ελλάδα είχε δει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να υποχωρεί κατά 7%. Φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% και του χρόνου η ανάπτυξή της αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω. Η χώρα είχε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία τρία τρίμηνα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης”, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός. “Εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα συνεχιστούν, η Ελλάδα μπορεί να έχει περαιτέρω επιτυχίες” υπογράμμισε ακόμη.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα στις αγορές, “η οποία σε έναν ορισμένο βαθμό πυροδοτείται από την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, και αυτή αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες”.

Αυτή η τεχνική παράταση “είναι απαραίτητη και νόμιμη”, ξεκαθάρισε, διαμηνύοντας σε κάθε περίπτωση πως η Ελλάδα “πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της” και αυτό θα φέρει τη “σταθεροποίηση για όλους, για την Ελλάδα, για τις αγορές, για την Ευρωζώνη συνολικά”.