Βλάχος: Έλεος, Ποιος προωθεί τους πλειστηριασμούς;

Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και απλούστευσης των διαδικασιών του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για αποσπασματικές πολιτικές και να επικρίνει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία αργά σήμερα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μοχλό ανάπτυξης», καθώς -όπως είπε- από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα 27 δισ. και αυτό θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

«Αντιδράμε στην ύφεση, διεκδικούμε την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Θεσπίζουμε ένα σύστημα διαχείρισης πόρων με γνώμονα την απλούστευση των διαδικασιών και στόχο την επιτάχυνση των προγραμμάτων» επισήμανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κοδέλας μίλησε για fast truck διαδικασίες, που περιορίζουν ασφυκτικά τον απολογισμό του προηγούμενου ΕΣΠΑ, στο οποίο, όπως είπε, υπήρχε μεγάλη αδιαφάνεια με σχέσεις διαπλοκής.
«Δείχνετε μια διάθεση εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων στις τελευταίες σας μέρες. Δεν απλοποιείτε τις διαδικασίες, δεν διορθώνετε τις στρεβλώσεις και δεν διευκολύνετε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Χρειάζεται άμεση ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Είναι λογικό, οι Έλληνες, ύστερα από 5 χρόνια καταστροφικής πολιτικής, να θέλουν να διεκδικήσουν ξανά την προοπτική αυτής της χώρας», τόνισε ο κ. Κοδέλας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ «σημαντικότατη πηγή εσόδων για να βγει η χώρα από την κρίση», προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας μπορεί να περάσουν μέσα από τα 27 δισ. ευρώ, που είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο εισηγητής των ΑνΕλ Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αλλαγών σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις, ώστε να γίνονται με ταχύρυθμες διαδικασίες, διαφορετικά, είπε, υπάρχει κίνδυνος να αποταχθούν μεγάλα έργα.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διατάξεις που αφορούν τις αρμοδιότητες των διαχειριστικών Αρχών και την κατανομή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το επιχειρησιακό αναπτυξιακό κοινοτικό πρόγραμμα.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος επανέφερε το θέμα των πλειστηριασμών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να γίνει δεκτή η τροπολογία που είχε καταθέσει, μαζί με άλλους εννιά συναδέλφους του από τη ΝΔ, για την κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας.

«Πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση. Αν δεν μπορούμε να παρατείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο ας το κάνουμε τουλάχιστο για έξι μήνες. Πρέπει να σταματήσουμε την αγωνία που πλανάται στους δανειολήπτες που έχουν υποχρεώσεις, και φοβούνται να μην βγουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς. Αυτή η ομηρία πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να δώσουμε ανάσα, να το συζητήσουμε το θέμα ουσιαστικά και όχι ελαφρά τη καρδία. Είναι κρίμα το επόμενο διάστημα να ξεφυτρώσουν πλειστηριασμοί όταν η κυβέρνηση δεν το θέλει. Ας απαντήσει ποιος είναι αυτός που προωθεί τους πλειστηριασμούς. Έλεος. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε παιχνίδια στο σκοτάδι», ανέφερε ο κ. Βλάχος.