“Βράζει” το ΠΑΣΟΚ με το πρωθυπουργικό περιβάλλον

Ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα

Καζάνι που βράζει θυμίζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας όπου συγκεντρώθηκαν 160 βουλευτές, δηλαδή ένας αριθμός κατώτερος των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί. 

Βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους σε κατ ιδίαν συζητήσεις και δε διστάζουν να ρίξουν τις ευθύνες στο στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, στον οποίο και χρεώνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που φέρνει πιο κοντά τις κάλπες, τη σκληρή στρατηγική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τη στάση του πρωθυπουργού να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς προσπάθειες συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Βουλευτές του κόμματος τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι κάλπες να πάνε πίσω προς το τέλος της άνοιξης ή το Φθινόπωρο. 

Μάλιστα στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στο Χρύσανθο Λαζαρίδη, το Μάκη Βορίδη, αλλά και στον Άδωνι Γεωργιάδη, ρίχνουν τις ευθύνες για την πόλωση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες με το ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι αυτό το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε οδήγησε στο απογοητευτικό - όπως λένε - αποτέλεσμα. 

Μάλιστα εκτιμούν πως αν τη διαχείριση της κατάστασης είχαν αναλάβει διαφορετικά πρόσωπα από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε ίσως η κατάσταση να ήταν σήμερα διαφορετική για την κυβέρνηση. Σε συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός του κοινοβουλίου σημειώνουν ότι ο Α. Σαμαράς θα πρέπει να συμφωνήσει ακόμη και στην αντικατάστασή του για να βγει τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημειώνουν ότι το πρόσωπο δεν έχει σημασία και μπορεί να προέρχεται και από την Αριστερά.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις συνεννόησης και αν δεν ανταποκριθεί ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για όπου οδηγηθεί η κατάσταση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες ώρες μόλις μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την χαμηλότερη του αναμενομένου συγκομιδή θετικών ψήφων για τον Σταύρο Δήμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός μπαίνει σε νέο κύκλο βαθιάς εσωστρέφειας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου το δίλημμα που τέθηκε από το βράδυ της Τετάρτης είναι σαφές. Στις 29 Δεκεμβρίου έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή προκηρύσσουμε πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός φρόντισε να βάλει φρένο στα όποια σενάρια διακινήθηκαν για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, συναινετική υπερψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015. Το μόνο πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι η δεύτερη θέση αποτελεί την πολιτική γραμμή που χαράσσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από το βράδυ της Τετάρτης και επίσημα ο κυβερνητικός συνασπισμός αναζητά τα πατήματά του για να διαβεί το Ρουβίκωνα της Προεδρικής εκλογής με δύο γραμμές και δύο εντελώς διαφορετικές ρητορικές.

Η ρήξη για τη διαχείριση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά είχε διαφανεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Θεωρούμε τις εκλογές βλαπτικές, τα διλήμματα εκβιαστικά και επικίνδυνα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ενώπιον της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μετά τους 160 βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα και δη σήμερα το πρωί, βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου της ΝΔ χαράσσουν τη δική τους γραμμή, προκαλώντας έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος τόνισε ότι «όλα συζητούνται. Πρέπει να πάμε σε συναινετικό κλίμα. Πρέπει όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας. Από κει και πέρα ίδωμεν. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε συναινετική διαδικασία».

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στις «καθαρές λύσεις» σημειώνοντας ότι «επρόκειτο για την πρώτη μάχη, απομένουν ακόμα δύο και συνεχίζουμε». Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμάται ότι η κλιμάκωση των πιέσεων στους βουλευτές τόσο από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων, όσο και στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, συνυπολογίζοντας το ρευστό οικονομικό υπόβαθρο και τη στάση ευθύνης που θα κληθούν να τηρήσουν. «Τα χθεσινά παρών ήταν ανέξοδα» σημειώνει με νόημα συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως, εκτός από το ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου έχουν να προβληματίζονται και για τα γαλάζια στελέχη που υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αποτυχίας εκλογής Προέδρου μετά τα χθεσινά αποτελέσματα προσανατολίζονται στη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία έχει υποστηρικτές και στις τάξεις των ανεξαρτήτων βουλευτών, όπως ο Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Βασίλης Καπερνάρος.