“Ταβάνι” 173 βουλευτές και εκλογές “βλέπουν” στο ΣΥΡΙΖΑ

Η τακτική της επόμενης μέρας

Με τον στόχο των 121 να έχει επιτευχθεί, μετά τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι πλέον η χώρα οδηγείται σε εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου.

«Οι 160 βουλευτές που εξασφάλισε ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν φτάνουν ούτε στον χαμηλωμένο πήχη που είχε θέσει το Μαξίμου για την πρώτη ψηφοφορία» σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο των 165 βουλευτών ώστε να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά για τη δημιουργία κλίματος ενόψει των επόμενων δύο ψηφοφοριών.

Πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πορεύονται με διττό στόχο. Αφενός να διαφυλάξουν τον πολύτιμο αριθμό των 121 και αφετέρου να ολοκληρωθούν όλες οι προεκλογικές διαδικασίες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι καθ' όλα έτοιμος για τις κάλπες.

Από την Κουμουνδούρου γνωρίζουν ωστόσο ότι οι 135 βουλευτές που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα δεν είναι «μπετόν» και θα σημειωθούν διαρροές, έχοντας βέβαια μέχρι τους 121 αρκετά περιθώρια. Πάντως, θεωρείται μη υλοποιήσιμος ο στόχος της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 180 ψήφους, θέτοντας το ταβάνι στους 173 βουλευτές.

Την ίδια στιγμή, η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επικεντρωθεί και στους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να αυξηθεί η πολιτική πίεση προς αυτούς και να μην αλλάξουν στάση.

Παράλληλα, στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα το Μαξίμου θα επιχειρήσει να εντατικοποιήσει τη ρητορική για «Πρόεδρο ή χάος», ενώ θα κλιμακωθούν κατακόρυφα και οι πιέσεις από το διεθνή Τύπο. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξερχόμενος της Βουλής μετά τη λήξη της ψηφοφορίας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Η κινδυνολογία των τελευταίων ήμερων έπεσε στο κενό». 

Στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει εντολή σε τομεάρχες του κόμματος να ετοιμάζουν νομοσχέδια ώστε να μην χαθεί χρόνος. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το πολυεπίπεδο πλάνο διακυβέρνησης μίας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εμφανιστεί το κόμμα πλήρως έτοιμο για το ενδεχόμενο κυβερνησιμότητας, αλλά και οι επιμέρους λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού και των συμμαχιών με φόντο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.