Τα διεθνή ΜΜΕ για την προεδρική εκλογή: Αναμενόμενο, αλλά…

Πιο κοντά σε εκλογές φέρνει την Ελλάδα το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, εκτιμούν τα ξένα Μέσα

Ως αναμενόμενη εξέλιξη, που ωστόσο φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές, περιγράφουν το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή τα διεθνή ΜΜΕ.

“Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τον προεδρικό υποψήφιο του Σαμαρά”, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal, που χαρακτηρίζει “αναμενόμενο” το αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι 160 με 165 βουλευτές αναμένονταν να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

“Η Ελλάδα αποτυγχάνει να συγκεντρώσει υποστήριξη για να εκλέξει νέο πρόεδρο”, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “η προοπτική των πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ξυπνώντας μνήμες από την έκταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2012, όταν η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη ήταν σε κίνδυνο. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα κατά της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά”.

“Πήραμε αρκετές ψήφους σήμερα για να έχουμε πιθανότητες, αν και θα χρειαστεί αρκετή πειθώ για να αποσπάσουμε και τις υπόλοιπες ψήφους”, δηλώνει στους Financial Times στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πολύ πιο επιφυλακτικό: “Η μεταστροφή 20 βουλευτών είναι πολύ δύσκολος στόχος σε ένα κλίμα που είναι ήδη αρκετά πολωμένο... Ίσως να έχουμε εκλογές τον άλλο μήνα”.

Από την πλευρά του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχολιάζει πως “η κυβέρνηση της Αθήνας και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιούν για νέες εκλογές στην Αθήνα”, προσθέτοντας ότι “φοβούνται έναν θρίαμβο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ”.