Βουλή: Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου

Τα "Σταύρος Δήμας", τα "παρών" και τα... "δεν ξέρω/δεν απαντώ"

Στις 7 το απόγευμα ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την εξέλιξη της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε σε αυτήν τη σελίδα, πατώντας τακτικά "Ανανέωση".

19:38 "Παρών" και ο Μάρκος Μπόλαρης

19:36 "Παρών" και από τον Γ. Κουράκο, που θεωρείτο επίσης πιθανό να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα

19:35 Έκπληξη από τον Παναγιώτη Μελά, που ψηφίζει "παρών"

19:34 "Παρών" και ο Πάρις Μουτσινάς

19:33 Απών ο Στάθης Μπούκουρας, όπως και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

19:32 "Παρών" από τη Ραχήλ Μακρή

19:31 "Παρών" ο Θεόδωρος Παραστατίδης

19:29 Τον Σταύρο Δήμα ψηφίζει η Κατερίνα Μάρκου

19:28 "Παρών" και από τη Χρυσούλα Γιαταγάνα

19:25 "Παρών" από τη Μίκα Ιατρίδη

19:24 Τον Σταύρο Δήμα ψηφίζει, όπως αναμενόταν, ο Γιώργος Νταβρής.

19:23 "Παρών" και ο Βασίλης Οικονόμου.

19:21 "Παρών" και από τη Νίκη Φούντα.

19:20 Ήδη "παρών" έχουν ψηφίσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Τατσόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος και Μίμης Ανδρουλάκης. Αντίθετα, τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Η ψηφοφορία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων, και χαρακτηριστικό είναι ότι στη Βουλή θα βρίσκονται σήμερα 200 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από δέκα ξένα δίκτυα.

Ο στόχος των 200 ψήφων που θέτει το Σύνταγμα για να αναδειχθεί από σήμερα Πρόεδρος ο Σταύρος Δήμας είναι ασφαλώς εξωπραγματικός, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε 165 "ναι", κάτι που αν συμβεί θα θεωρηθεί καλός οιωνός για την εκλογή Προέδρου.

Βγαίνει όμως αυτός ο αριθμός; Ας δούμε τα δεδομένα.

Οι μόνοι βουλευτές για τους οποίους μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη... φωτιά είναι αυτοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή συνολικά 155 στον αριθμό. Λείπουν δηλαδή δέκα ακόμα.

Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι “παρών” (καθώς αρνητική ψήφος δεν υπάρχει) θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής (99 στο σύνολο), και εκτός απροόπτου και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ (μαζί με αυτούς το σύνολο φτάνει τους 121 βουλευτές).

Και πάμε στο... γρίφο των ανεξάρτητων.

Κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα από την πρώτη ψηφοφορία, κάποιοι άλλοι είναι ξεκάθαροι στη θέση τους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν, ενώ ορισμένοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές χωρίζονται στις εξής κατηγορίες, με βάση το τι αναμένεται να πράξουν σήμερα:

“Ναι”: Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής.

"Μάλλον ναι": Γιάννης Κουράκος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας.

"Ίσως": Βύρων Πολύδωρας.

"Μάλλον όχι": Μίκα Ιατρίδη.

"Όχι": Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Βασίλης Οικονόμου (μόνο για την πρώτη ψηφοφορία, καθώς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο στις επόμενες).

Απών από την ψηφοφορία θα είναι ο Γιώργος Κασαπίδης, λόγω του θανάτου του πατέρα του. Ο κ. Κασαπίδης γενικά τοποθετείται στην κατηγορία “μάλλον όχι”.

Απών θα είναι όμως, όπως έγινε γνωστό περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, και ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ο οποίος θεωρείται πως ανήκει στην κατηγορία "μάλλον ναι". Σύμφωνα με φήμες, βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια, την Ημαθία, αν και οι ίδιες πηγές μιλούν για μεγάλη συζήτηση από το πρωί προκειμένου τελικά να μεταπειστεί.

Έτσι, με τις 155 “σίγουρες” ψήφους, συν αυτές των έξι ανεξάρτητων βουλευτών που εμφανίζονται επίσης “σίγουροι”, φτάνουμε στους 161 βουλευτές, ενώ αν τελικά σε αυτούς προστεθούν και εκείνοι της κατηγορίας “μάλλον ναι”, τότε σχηματίζεται ο αριθμός των 165 βουλευτών, που όπως φαίνεται αποτελεί “ταβάνι” για τη σημερινή ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία είναι φανερή, ενώ δεν επιτρέπεται η δικαιολόγηση της ψήφου, που θα είναι είτε "Σταύρος Δήμας", είτε "παρών". Σε περίπτωση που δε βρεθούν οι 200 βουλευτές που προβλέπει το Σύνταγμα, τότε θα οδηγηθούμε σε δεύτερη ψηφοφορία, στις 23 Δεκεμβρίου.