Εκλογή Προέδρου: Τα 160 “ναι” και η κινούμενη άμμος

Τα "κουκιά" των ανεξάρτητων

Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό καθώς η κυβέρνηση αναζητά 180 βουλευτές έως την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στους 121 και προσεγγίζει με τη ΔΗΜΑΡ.

Ανεξάρτητα από τα όσα θα συμβούν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου το ενδιαφέρον βρίσκεται στην τρίτη, καθώς εκεί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει 160 βουλευτές, ενώ ακόμη 6 ανεξάρτητοι προσανατολίζονται προς το "ναι". 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και στις 3 ψηφοφορίες, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας και να υπάρξει αλλαγή υποψηφίου, αν στο πρόσωπο του κ. Δήμα δεν συγκεντρωθεί υψηλός αριθμός βουλευτών. 

Στην κυβέρνηση περιμένουν τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ και την κίνηση των βουλευτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Κλειδί θεωρείται και η στάση που κράτησε το «Ποτάμι», το οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο κ. Δήμας «υπήρξε ένας έντιμος και μετριοπαθής πολιτικός, περιχαρακωμένος όμως στα στενά όρια του κομματικού συστήματος» και κατηγορεί τους Σαμαρά, Βενιζέλο για «λογική της "ανάκλησης εφεδρειών"». Έτσι είναι ακόμη θολό τι θα πράξουν οι βουλευτές που θέλουν να ενταχθούν στο Ποτάμι.

Πάντως, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο, προς το "ναι" φαίνεται να οδεύει η Κατερίνα Μάρκου, ενώ οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας που συνυπέγραφαν την επιστολή των «8» θα καταψηφίσουν.

Ο Βασίλης Οικονόμου δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αλλά προσανατολίζεται να ψηφίσει το Σταύρο Δήμα.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος φαίνεται να επιμένει στο "όχι', ενώ Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Σπύρος Λυκούδης πιθανότατα οδεύουν προς το "ναι".

Στο μεταξύ ο κ. Παναγιώτης Μελάς επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει για Πρόεδρο. Άγνωστο είναι τι θα πράξει ο κ. Γιώργος Νταβρής ο οποίος στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει για Πρόεδρο.

«Παραμένω σταθερός στη θέση μου, δεν αλλάζει τίποτα από την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς...σενάρια» δήλωσε ο Βασίλης Καπερνάρος στο facebook.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης με σχόλιό του στο διαδίκτυο που αναφέρει «πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι».

Οι αριθμοί

Με ξεκάθαρο το "όχι" φαίνεται πως πορεύονται οι: Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη.

Πιθανόν "όχι": οι Πέτρος Τατσόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς

Ψηφίζουν "ναι": Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Κουράκος.

Πιθανόν "ναι": Βασίλης Οικονόμου, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης, Αλεξόπουλος και η Κατερίνα Μάρκου.

Άγνωστό είναι τι θα πράξουν Μίκα Ιατρίδη, Βύρωνας Πολύδωρας και Στάθης Μπούκουρας.