Κοινή τροπολογία για “βραχιολάκια” από ΣΥΡΙΖΑ-Πανούση-Ραχήλ

Κοινή τροπολογία, με την οποία θεσπίζεται η δυνατότητα κρατουμένων, τόσο καταδικασθέντων όσο και υποδίκων, να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες κάνοντας χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού (τα περίφημα “βραχιολάκια”) κατέθεσαν οκτώ βουλευτές (έξι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ και η ανεξάρτητη Ραχήλ Μακρή).

Το κείμενο της τροπολογίας αναφέρει ότι “οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατουμένους οι οποίοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί”.

Το αίτημα για χορήγηση άδειας, σύμφωνα με το κείμενο, μπορεί να απορρίπτεται μόνο κατ’ εξαίρεση, “σε περιπτώσεις όπου η απόρριψη αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα, επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών που πρέπει να μνημονεύονται στην απορριπτική απόφαση και από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό. Τέτοια περιστατικά δεν μπορεί να είναι μόνον το γεγονός της υποδικίας ή της καταδίκης για συγκεκριμένο αδίκημα”.

Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας, ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της αδείας.

Προβλέπεται πάντως η δυνατότητα απόρριψης της σχετικής αίτησης θεραπείας, που υποβάλλεται είτε στο Συμβούλιο Φυλακών είτε στο Δικαστικό Συμβούλιο, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και με μνεία πραγματικών περιστατικών από τα οποία να προκύπτει ότι κανένας εκ των ανωτέρω όρων δεν αρκεί για να διασφαλισθεί η συμμόρφωση στους λοιπούς όρους της αδείας.

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή πως αν επιτραπεί στον πελάτη του να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του με τη χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, τότε θα σταματήσει την απεργία πείνας.