FT για προεδρική εκλογή: Κίνηση ματ ή κίνηση απελπισίας;

171 ή 172 βουλευτές θεωρεί "σίγουρους" η κυβέρνηση, εκτιμά η οικονομική εφημερίδα

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής, αλλά και τον αριθμό των βουλευτών στους οποίους μπορεί να υπολογίζει η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να βάλει ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ποντάρει ότι μπορεί να συγκεντρώσει 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον υποψήφιό του και να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές που “σχεδόν σίγουρα” θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία εξέλιξη που θα σήμαινε πως η κυβέρνηση θα είχε έναν ακόμα χρόνο μέχρι το τέλος της τετραετίας για να ολοκληρώσει το έργο της.

Θα πάρει όμως ο Σταύρος Δήμας τις 180 ψήφους που απαιτούνται; Η απάντηση των Financial Times είναι πως θα είναι μία δύσκολη μάχη. Σύμφωνα με την ανάλυση, η κυβέρνηση έχει σίγουρες 155 ψήφους, ενώ περιμένει πως θα αποσπάσει και την υποστήριξη 16 ή 17 ανεξάρτητων βουλευτών. Ωστόσο, “θα πρέπει να διαπραγματευτούν σκληρά για τις υπολειπόμενες 8 ή 9 ψήφους”, με βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Όσο για το αν η “επόμενη μέρα” με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τρομακτική όσο την εμφανίζει η κυβέρνηση, η εφημερίδα σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας “προσπαθεί σκληρά να μην τρομάξει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους”, όμως πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ απειλήσει με στάση πληρωμών για το χρέος, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ανοιχτής ρήξης με τους δανειστές και εκτεταμένου bank run, ακόμα και επιβολής περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως έγινε στην Κύπρο.

Σε τελική ανάλυση, η κίνηση της κυβέρνησης ήταν ιδιοφυής ή ένδειξη απελπισίας; Οι Financial Times απαντούν: “Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται όλο και περισσότερο ενοχλημένος από αυτό που αποκαλεί “ο τρόπος που η τρόικα μετακινεί τα γκολπόστ” στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου και το ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις από τότε έχει αναγκάσει τον πρωθυπουργό σε αμυντική στάση με το κόμμα του. Αν το ρίσκο του κ. Σαμαρά με την προεδρική εκλογή αποδώσει, η κυβέρνηση θα μπορεί να πετύχει μία νέα συμφωνία με τους δανειστές και θα κρατήσει μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ για έναν ακόμα χρόνο”.