Ραγδαίες εξελίξεις: Προεδρική εκλογή στις 17 Δεκεμβρίου

Επιταχύνεται η διαδικασία

Να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής ζήτησαν από τον Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επικοινωνία που είχαν μαζί του, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Βούλτεψη, στόχος της κυβέρνησης είναι η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014. Καθώς στην πρώτη αυτή ψηφοφορία δεν αναμένεται να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, θα ακολουθήσει μία δεύτερη ψηφοφορία πιθανότατα στις 23 Δεκεμβρίου, και αν πάλι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία, πιθανόν στις 29 Δεκεμβρίου. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δε βρεθούν οι 180, τότε η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.

Διαβάστε επίσης: Όλη η διαδικασία: Πώς θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Βάσει των παραπάνω, ως πιθανότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή εκλογών, αν τελικά δε βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, φαίνονται η 18η Ιανουαρίου και η 25η Ιανουαρίου.

"Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους", ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Βούλτεψη. "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποκαλύψει το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας η κυβέρνηση σε διάγγελμα που θα απευθύνει την Τρίτη.