Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στη σκιά της εμπλοκής

Έκτακτη συνάντηση θα έχουν το πρωί της Παρασκευής στις 9:00 ο Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Τη συζήτηση θα μονοπωλήσουν όπως είναι φυσιολογικό οι αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφού τα μέτρα που απαιτούν να πάρει η Αθήνα, προς το παρόν απορρίπτονται από την κυβέρνηση. Οι δύο άνδρες θα έχουν αργότερα μέσα στην ημέρα συναντήσεις με τους τούρκους ομολόγους τους, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Ελλάδα για το Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο διαπραγματευτικό πεδίο, το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, νέο e-mail με αναλυτική τεκμηρίωση των αρχικών προτάσεων, όπως ακριβώς είχαν ζητήσει οι δανειστές. Στο μεταξύ κι ενώ οι πιέσεις γίνονται ασφυκτικές με το Euroworking Group να ζητάει συμφωνία μέχρι το αργότερο την 14η Δεκεμβρίου, η ευρωζώνη φαίνεται να εξετάζει εξάμηνη παράταση του μνημονίου, η οποία σύμφωνα με άλλους μπορείς να φτάσει και τους 15 μήνες.

Κι ενώ η δαμόκλειος σπάθη των αρνητικών εξελίξεων κρέμεται πάνω από την Αθήνα, Βενιζέλος και Σαμαράς φαίνεται να διαφωνούν ή τουλάχιστον να μην ταυτίζονται ούτε στο θέμα των εκλογών. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες από τη Βασιλεία όπου βρισκόταν ότι η δυσπιστία των εταίρων οφείλεται σε βαθιά πολιτικούς λόγους, κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για την αβεβαιότητα που προκαλεί και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες λέγοντας συγκεκριμένα ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Ο Αντώνης Σαμαράς, διέψευσε λίγο αργότερα κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Εκλογές, ποιες εκλογές; Έχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης αντιθέτως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια πως «έχει σημασία να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος που είναι πολλά θέματα ανοιχτά έτσι, ώστε να υπάρξει ένας συνομιλητής και για τους έξω και για τους μέσα». Απαντώντας όμως στο ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών διευκρίνισε ότι: «Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα».