Εκλογές: Όχι από Σαμαρά, ίσως από Μεϊμαράκη, γρίφος Βενιζέλου

Για δήλωση που παραπέμπει σε ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και όχι σε προσφυγή στις κάλπες, κάνουν λόγο στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αναλύοντας τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Βασιλεία της Ελβετίας, οι οποίες από πολλούς ερμηνεύθηκαν ως προμήνυμα πρόωρων εκλογών.

"Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες, είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, και πρόσθεσε: "Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια".

Η δήλωση αυτή ήταν που πυροδότησε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σενάρια τα οποία πάντως η Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδει. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που οι συζητήσεις με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, τότε μόνο η χώρα θα πάει σε εκλογές.

Στην ουσία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τρεις κατευθύνσεις: Η πρώτη προς την τρόικα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν επιμείνει στη στάση που τηρεί τώρα. Η δεύτερη προς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού οδηγεί η ίδια τη χώρα. Και η τρίτη προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ποιοι οδηγούν τη χώρα σε εκτροχιασμό.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, απαντώντας με τη χαρακτηριστική φράση “Ποιες εκλογές; Έχετε εσείς συνδικαλιστικές εκλογές; Εγώ εκλογές δεν έχω”, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Μία βεβαιότητα που ωστόσο δε φαίνεται να συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος άφησε... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού όμως πρώτα όλα τα κόμματα συμφωνήσουν στο πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημασία έχει, όπως τόνισε, “να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος, που είναι πολλά θέματα ανοιχτά, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συνομιλητής και για τους έξω και για τους μέσα”, και αμέσως μετά την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρξουν συζητήσεις για το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Και όλα αυτά την ώρα που η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται ακόμα την ανταπάντησή της στο e-mail της τρόικας, που ζητά περαιτέρω δεσμεύσεις και διευκρινίσεις, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να διαμηνύουν πως η Αθήνα δεν πρόκειται να κάνει άλλες υποχωρήσεις.

Το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά και η αυριανή άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη νέα συνάντησή τους την Παρασκευή στις 9 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.