Σοφιανός: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει σε όλα

«Η ουσία αυτής της διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα από το ποιος διαπραγματεύεται, η σημερινή ή η αυριανή κυβέρνηση, έχει ένα προαπαιτούμενο: Θυσίες για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, συνέχιση αυτής της πολιτικής και ουσιαστικά γίνεται ένα καυγάς για το ποιος θα διαχειριστεί τα ψίχουλα, που θα δώσουν σε κάποια τμήματα (του λαού) που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας», δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real.

Πρόσθεσε ότι παρά τα όσα ακούγονται περί τέλους των μνημονίων, «μπροστά μας είναι σε ισχύ το μνημόνιο διαρκείας, το σύμφωνο σταθερότητας, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, η εποπτεία της ΕΕ, όλα αυτά τα οποία τα γνωρίζουν και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά έχουν συμφωνήσει».

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως δεν θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στη σχέση της με τους δανειστές, αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, ο κ. Σοφιανός είπε ότι η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ, «δεσμεύεται από δεκάδες νόμους, οδηγίες και αποφάσεις, δεσμεύεται από το σύμφωνο σταθερότητας και φυσικά αυτές τις δεσμεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις αναιρεί, ο ίδιος, εξάλλου, έχει δηλώσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση και στην ΕΕ και στην ΟΝΕ».

Πρόσθεσε ότι καλλιεργείται εκ νέου κλίμα «καταστροφολογίας, φόβου και εκφοβισμών», ενώ «το αποτέλεσμα είναι ότι είναι, ήδη, σε ισχύ καινούρια μέτρα, τα οποία πληρώνει βαριά και άγρια η λαϊκή οικογένεια».

«Είναι δεδομένο ότι έχει συνέχεια η πολιτική, όπως έχουν δηλώσει, έχουν συνέχεια οι δεσμεύσεις και ουσιαστικά η κουβέντα γίνεται για το πώς θα διαχειριστούν κάποια ψίχουλα. Άλλωστε για ψίχουλα έγινε και η συζήτηση για τις περιβόητες 10 δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης. Να τονίσω, επίσης, ότι είναι δικές τους δηλώσεις ότι οι 400 τόσοι εφαρμοστικοί νόμοι δεν καταργούνται μέσα σε μια νύχτα», υπογράμμισε ο κ. Σοφιανός.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες κατά του ΚΚΕ ότι ενώ θα έπρεπε να συνεννοηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, εκείνο εξομοιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, κατά το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», ο κ. Σοφιανός αφού είπε ότι «το τι Πλαστήρας και το τι Παπάγος έχει ιστορικά δικαιωθεί», πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Πλαστήρας, ούτε η ΝΔ είναι ο Παπάγος, έχει διαμορφωθεί ένα νέο διπολικό σκηνικό».

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτά που έλεγε το 2012, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα «η κυβέρνηση ήταν στο Παρίσι και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο και συζήταγε με τις "τυχοδιωκτικές" αγορές, τα "αρπακτικά", όπως έλεγαν το 2012».

Ο κ. Σοφιανός είπε ότι η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στον νέο χώρο της σοσιαλδημοκρατικής διπολικής αντιπαράθεσης, «δεν εγγυάται για τον λαό μας αλλαγή σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που ζει, γιατί η αλλαγή αυτή προϋποθέτει να συγκρουστείς με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν μπορεί να αναγνωρίσεις ένα χρέος, το οποίο το αναγνωρίζουν και οι δύο (σ.σ. η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ) και συζητούν για διαπραγμάτευση», είπε.

Πρόσθεσε ότι πλέον «τελειώσαμε με τις διαγραφές στο χρέος, τελειώσαμε με μια σειρά μεγάλες κουβέντες και τώρα μιλούν για απομείωση».

«Άρα, λοιπόν, στη συνταγή υπάρχει διαφορά διαχείρισης, όμως το αποτέλεσμα θα το πληρώσει άγρια ο λαός μας και δεν έχουμε περιθώριο για χάσιμο χρόνου. Η χθεσινή απεργία, οι χιλιάδες που βγήκαν στο δρόμο έδειξαν, αν θέλετε, το πώς πρέπει να σταθούμε σήμερα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ψίχουλα, δεν μπορούμε να υποκύψουμε στη μείωση των απαιτήσεων», τόνισε ο κ. Σοφιανός και κατέληξε λέγοντας ότι «ο λαός πρέπει να ανεβάσει τις απαιτήσεις του, πρέπει να διεκδικήσει μια άλλη πορεία, σε σύγκρουση με αυτά που μας έφεραν ως εδώ».