Αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ αποφασίζει η κυβέρνηση

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας, είναι στα σκαριά και αφορά την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το από το 6,5% στο 8,5% ή στο 9,5%, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο Real Fm.

Αυτή η παραχώρηση από την πλευρά της Αθήνας, φαίνεται να προέκυψε μετά από την απαίτηση του Εuroworking group για επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου η αξιολόγηση του προγράμματος από την πλευρά της τρόικας, να ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο ει δυνατόν και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Αν το παραπάνω προτεινόμενο μέτρο εφαρμοστεί, θα υπάρξει επιβάρυνση σε μια σειρά από προϊόντα, όπως εμβόλια και φάρμακα, αλλά και υπηρεσίες, αφού αναμένεται να αυξηθεί το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία και καταλύματα εν γένει. Θα αυξηθεί παράλληλα το κόστος βιβλίων, εφημερίων, περιοδικών κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Real Fm, δεν προβλέπεται αύξηση στο συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά, μέτρο το οποίο σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση μένει εκτός της όποιας αναπροσαρμογής.

Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη που θα προκύψουν από την αύξηση αυτή, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αυτό ωστόσο, προϋποθέτει την αποδοχή του μέτρου από τους δανειστές, οι οποίοι έχουν ζητήσει αύξηση του ΦΠΑ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και παράλληλα περικοπή των συνάξεων.