Ο Παπανδρέου προκαλεί νεύρα στη Χαριλάου Τρικούπη

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι διεργασίες για τη διενέργεια του πολιτικού – προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, η Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο, δέχεται πυρά εκ των έσω και αδυνατεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για όσα τις τελευταίες εβδομάδες συμβαίνουν στο εσωκομματικό περιβάλλον, ως επί το πλείστον, μετά τη σαφή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος φαίνεται να προσανατολίζεται ακόμη και στη δημιουργία κάποιου νέου πολιτικού φορέα.

Αυτός ο έντονος εκνευρισμός γίνεται αντιληπτός περισσότερο παρά ποτέ από το γεγονός ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των σημερινών συνεδριάσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος ανά την Ελλάδα, οι οποίες κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να υποστηρίξουν τις προτάσεις των κεντρικών οργάνων και να ενταχθούν στις προσυνεδριακές διαδικασίες ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Στην πραγματικότητα ωστόσο, μόνον 52 από τις συνολικά 61 Νομαρχιακές Επιτροπές αποφάσισαν την ανοικτή στήριξη του ΠΑΣΟΚ, με τις υπόλοιπες εννέα να διαφοροποιούνται.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για πλαστά και ανιστόρητα διλήμματα που προβάλλονται μεταξύ δήθεν καθαρού κομματικού ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης και εμμέσως μιλούν για απόπειρα προσώπων να προκαλέσουν ρήγματα και τελικώς τη διάσπαση της Δημοκρατικής Παράταξης, φωτογραφίζοντας σαφώς τον Γιώργο Παπανδρέου. Η δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, λένε στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πρόταση άρνησης των κομματικών δομών και διαδικασιών του κόμματος, ούτε η αντίθεση άποψη την οποία εξέφρασε ο Παπανδρέου είναι απόδειξη σεβασμού σε αυτό. Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί επιπλέον -χωρίς πάντως να τον κατονομάζει- τον Γιώργο Παπανδρέου, ότι δεν κάνει καμία αναφορά επί της ουσίας για τα μεγάλα ανοικτά θέματα της χώρας που απασχολούν τους πολίτες. "Αυτή είναι μια πολιτική προσέγγιση σεβαστή στη διαφορετικότητα της, δεν είναι όμως η απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ", λένε στελέχη του κόμματος.

Στο επίσημο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν παράλληλα την άποψη πως κανένας δεν θα επιτύχει να συναντηθεί πολιτικά με τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, μέσα από ένα δικό του κομματικό συνέδριο, διότι είτε αγνοεί τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της κοινωνίας, είτε επιδιώκει μια εσωστρεφή διαδικασία που αδιαφορεί για την κοινωνία, ενώ ο κίνδυνος είναι η κοινωνία να αδιαφορήσει για τις εσωστρεφείς κομματικές διαδικασίες. Μιλούν τέλος για την ενωτική, όπως τη χαρακτηρίζουν, πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου που προσκάλεσε τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τον Κωνσταντίνο Σημίτη, προκειμένου να τους ενημερώσει σε βάθος για όλα. "Οι ενωτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται βέβαια και ειλικρινή ανταπόκριση για να αποδώσουν", αφήνουν να εννοηθεί στη Χαριλάου Τρικούπη, δείχνοντας και πάλι τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σε μια ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου του ΠΑΣΟΚ πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία συγκρότησης των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και στις οποίες συμμετέχουν νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη από την Νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα μαζικά κοινωνικά κινήματα, τις πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, αλλά και προσωπικότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αμέσως επόμενη φάση θα εξελιχθεί ανοικτός διάλογος, ενώ προγραμματίζονται και θεματικές εκδηλώσεις προκειμένου να διαμορφωθούν  οι προγραμματικές θέσεις, τις οποίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει βαφτίσει "εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης", αλλά και οι πολιτικές θέσεις για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς.