Δημοσκόπηση με έκπληξη για το Ποτάμι

Άνετο προβάδισμα 7,5 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,5%, έναντι 20%, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το Ποτάμι με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελιά με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και η ΔΗΜΑΡ με 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 8,5% των ερωτηθέντων, αποχή ένα 10% και λευκό/άκυρο ένα 5,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 17%.

Σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, τα περισσότερα κόμματα καταγράφουν οριακή ή μηδενική μεταβολή στα ποσοστά τους, με εξαίρεση το Ποτάμι, που υποχωρεί κατά 1,5%, από το 7,5% του Οκτωβρίου στο 6%.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες στη λήψη νέων μέτρων, το 64,5% εκτιμά πως ναι, έναντι μόλις 19,5% που εκτιμά πως δε θα υπάρξουν νέα μέτρα, ενώ σε άλλο ερώτημα το 59% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως στη διαφωνία κυβέρνησης-τρόικας θα υποχωρήσει η κυβέρνηση, έναντι ενός 5,5% που πιστεύει ότι θα υποχωρήσει η τρόικα.

Απολύτως διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με το 46% να υποστηρίζει προεδρική εκλογή από την παρούσα Βουλή, και επίσης ένα 46% να υποστηρίζει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ αναφορικά με το τι θα γίνει τελικά, το 47% εκτιμά πως δε θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή, έναντι ενός 42,5% που πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα βρει τους 180.