Με την πλάτη στον τοίχο για εκλογές η κυβέρνηση λόγω τρόικας

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά η κυβέρνηση μετά και την μη επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα στο Παρίσι, η οποία όπως όλα δείχνουν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να είναι πιο ορατό από ποτέ.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι έβγαλε αυτό που από το πρωί προεξοφλεί ο διεθνής Τύπος, δηλαδή την παράταση του μνημονίου, χωρίς μάλιστα να τεθεί κάποιο συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.

Ωστόσο από την κυβέρνηση επιμένουν ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων και νέου μνημονίου, όπως ζητά μετ' επιτάσεως η τρόικα, κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό κενό που αγγίζει τα 2,5 δις. ευρώ.

Το γεγονός πάντως ότι στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονταν όλοι οι υπουργοί, των οποίων τα υπουργεία καλούνται να σηκώσουν το βάρος των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι δανειστές (μειώσεις σε συντάξεις, παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, λοκ άουτ, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, κατάργηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις επιχειρήσεις και αλλαγή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά) δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Το μείζον πρόβλημα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας είναι ότι με τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής δεν μπορεί επ' ουδενί να δικαιολογήσει την παράταση του μνημονίου, πολλώ δε μάλλον το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων που εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα περνάνε από τη Βουλή, μετά την ρητορική που έχει υιοθετηθεί εδώ και μήνες για "έξοδο από το μνημόνιο".

Ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη με δηλώσεις της στο Βήμα fm άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για έναρξη των διαδικασιών για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τώρα, τονίζοντας ότι στις παρούσες συνθήκες η καλύτερη λύση είναι να μην κλείσει η Βουλή τα Χριστούγεννα και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες με μίνιμουμ συνεννόηση στα βασικά και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της βουλευτού Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας απηχεί την άποψη αρκετών στελεχών της κυβέρνησης.