Παράταση του Μνημονίου συμφώνησαν Σαμαράς – Βενιζέλος

Επιβεβαιώνει το σενάριο της παράτασης του προγράμματος στήριξης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πάντως ότι η χώρας μας δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο. Αυτά υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ από το πρωί η Σοφία Βούλτεψη έχει μιλήσει για τεχνική παράταση του μνημονίου.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε δύσκολες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι "το βασικό ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο έλληνας πολίτης". Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν στο Παρίσι, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως αυτό «είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου αλλά για τεχνικούς λόγους μπορεί να πάρει μια παράταση. Υποστήριξε πάντως ότι δεν χρειαστεί νέο δάνειο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις.

"Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, ώστε τα θετικά στοιχεία που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος, να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό" είπε ο κ. Βενιζέλος.

Επεσήμανε επίσης ότι "στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου. Εάν αυτό δεν καταστεί τεχνικά εφικτό, υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις. Οι πιο απλές λύσεις είναι οι τηλεδιασκέψεις, οι οποίες, όπως ξέρετε, γίνονται συχνά -πυκνά".

Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη της ψυχραιμίας, της συσπείρωσης και της ενότητας και φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι: όσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό και το πώς αυτό θα καλυφθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια θεωρητική συζήτηση.